Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Burgemeester doet geslaagde
parachutesprong op Fort Sabina

HEIJNINGEN - Onverschrokken sprong burgemeester Jac Klijs zaterdag van drieduizend meter hoogte om het Zuiderwaterlinie Festival op Fort Sabina in Heijningen te openen. Na een vrije van van duizend meter opende de ervaren parachutespringer Leon van Leeuwen de parachute en zweefden ze samen naar een veld naast het fort. Enkele honderden mensen volgden de sprong, onder wie ook de wethouders Thomas Zwiers en Eef Schoneveld die wat angstig omhoog keken.

Wie zo te zien niet angstig was, was burgemeester Klijs zelf. "Alleen toen ik op het punt stond om uit het vliegtuig te springen dacht ik: 'Waar begin ik aan?'. Het is zo tegennatuurlijk om voor vogel te spelen. Alleen had ik het dan ook niet gedurfd, maar mijn begeleider had al zevenduizend sprongen gemaakt dus daar moest ik maar op vertrouwen."

Bijna vierhonderd mensen bezochten zaterdag het festival op Fort Sabina in Heijningen. Zij genoten niet alleen van de sprongen van een tiental parachutisten, maar ook van optredens van artiesten en van de kunstwerken die overal op en in het fort stonden opgesteld.

Naald

Naast de opening door de sprong van Klijs, was er ook een opening door wethouder Thomas Zwiers. Hij moest daarvoor een touw steken door het oog van een reusachtige naald. De activiteiten die zich in het weekend afspeelden bestonden niet alleen uit datgene wat zich op, in en bij Fort Sabina afspeelde, maar ook uit enkele veldtochten tussen Willemstad en het fort. Ook was er van alles te doen op Fort de Hel.

Veldtocht

De veldtocht begon in het Mauritshuis in Willemstad. Tijdens een multimediabeleving in de prachtige Canon kamer en de film 'Stoutmoedig Staaltje', leerden de deelnemers over de geschiedenis van de Stelling van Willemstad. Ook kon in het Mauritshuis de Gastelse kaart en de Mauritskaart (1565–1590) en de heemkundezolder met een vaste collectie van duizenden heemkundige voorwerpen, oude foto's en kaarten worden bekeken. In het kruithuis bij Bastion Utrecht ontmoetten de deelnemers Menno van Coehoorn, de vestingbouwer van weleer. De tocht eindigde met een zeer bijzonder mini-concert in de caravan van meneer 'Rodero'. FOTO'S TIES STEEHOUWER

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding