Met name de vloer is wel een zorgenkindje in de centrale hal. FOTO PETER HOUTEPEN
Met name de vloer is wel een zorgenkindje in de centrale hal. FOTO PETER HOUTEPEN Foto:

Architect voor centrale hal gemeentehuis bekend

ZEVENBERGEN - Architectenbureau Ibelings van Tilburg uit Cappelle aan de IJssel gaat aan de slag met het maken van een voorlopig ontwerp voor een nieuwe hal van het gemeentehuis in Zevenbergen. Dat is de uitkomst van de aanbesteding waarop vijf partijen inschreven.

DOOR PETER HOUTEPEN

Met de gunning aan Ibelings van Tilburg denkt de gemeente Moerdijk de partij te hebben gevonden die het beste invulling kan geven aan de vernieuwing van de hal.

Toekomstgericht

"Waarom überhaupt dit traject?", stelt wethouder en ambtelijk kartrekker Jack van Dorst zichzelf de vraag. "Het gebouw is inmiddels twintig jaar oud. Bij zowel woningen, bedrijfspanden maar ook gemeentehuizen moet je na zo'n periode toch kijken wat er aan groot onderhoud en toekomstgericht nodig is."

Vloer

De vloer van de hal is daarbij een van de grote aandachtspunten. Die vertoont om de een of andere reden problemen met opspringende tegels, zeer recent nog in de buurt van het fotohokje. Projectleider Marjoleine Hoogendoorn: "De tegels duwen elkaar omhoog. Er zit een soort spanning op omdat ze in het verleden niet goed verwerkt zijn waardoor ze loslaten." Van Dorst voegt toe: "Het wordt nu iedere keer provisorisch opgelost, maar we moeten hier nu gewoon actie op ondernemen. De tegels in kwestie zijn overigens niet meer leverbaar."

Warme sfeer

De wethouder vervolgt: "Twee andere items die we gelijk ter hand willen nemen richting de toekomst zijn de informatievoorziening richting onze inwoners, bedrijven en instellingen alsook de dienstverlening aan de inwoners. Uiteindelijk willen we van het gemeentehuis en de hal een aangename ontmoetingsruimte maken met een natuurlijke warme sfeer. Zodanig dat het nog meer het Huis van Moerdijk wordt, waarin onze kernen en onze inwoners zich herkennen en mensen zich gewoon prettig voelen als ze om wat voor reden dan ook bij ons op bezoek komen."

Verbeterpunten

Marjoleine Hoogendoorn: "We zijn heel blij met de architect die uit de aanbesteding naar voren is gekomen. Tijdens de presentatie ondervonden we al dat dit bureau zag waar de problemen liggen en dit ook zowel technisch als esthetisch kan vertalen."

De architect heeft in eerste instantie tien verbeterpunten gepresenteerd. Daarbij gaat het onder andere om de receptie, de balie, de service units en de al genoemde vloer. "Ibelings van Tilburg ziet de gemeente Moerdijk verder als een groene gemeente vandaar dat hij ook het groen terug wil laten keren door meer planten in het gebouw te brengen."

Scherm

Qua dienstverlening wordt onder andere ingezet op lage zitbalies en gesloten spreekkamers en op het gebied van informatievoorziening op een groot scherm waar de gemeente Moerdijk kan laten zien wat er binnen de gemeente te doen is en welke projecten actueel zijn. Verder is er het voorstel om een coffee corner te realiseren en een soort van speelhuisje voor de jonge bezoekers die met ouders of wie dan ook het gemeentehuis bezoeken.

Budget

De gemeenteraad besluit op 1 november over het budget om het ontwerp te realiseren. Na goedkeuring van de raad kan de aanbesteding van de werkzaamheden starten. Als alles volgens planning verloopt, starten de concrete werkzaamheden vanaf het tweede kwartaal van 2019. "Uitgaande van een bouwtijd van een dik half jaar zou een en ander eind 2019 gerealiseerd moeten zijn", meent Jack van Dorst, die nog niet kan zeggen hoeveel de operatie alles bij elkaar gaat kosten. "Als ik nu een bedrag ga noemen, gaat dat een geheel eigen leven leiden. Het enige wat ik er over kan zeggen is dat het me duidelijk lijkt dat we er met 100.000 euro niet zijn."[l]