Meester Nico Oomen (achter) tussen de leerlingen waarvan hij nu definitief afscheid neemt. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Meester Nico Oomen (achter) tussen de leerlingen waarvan hij nu definitief afscheid neemt. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

De Cocon neemt afscheid van meester Nico

KLUNDERT - Openbare basisschool De Cocon in Klundert moet het vanaf volgend schooljaar doen zonder meester Nico. Nico Oomen heeft vrijdag 29 juni afscheid genomen van het onderwijs na ruim 42 jaar voor de klas te hebben gestaan. Zonder weemoed en met een hele grote glimlach op zijn gezicht heeft Oomen de school gedag gezwaaid. Niet omdat hij er geen zin meer in heeft, maar omdat hij vindt dat zijn tijd gekomen was. Nico Oomen wordt in september 66 jaar.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Een bevlogen onderwijzer, zo kun je Nico Oomen met recht noemen. Onderwijzer en geen leerkracht of iets dergelijks, want onderwijzer is wat hij is zegt hij zelf. Met hart en ziel vertelt hij over zijn leerlingen. Wanneer hij het over De Cocon heeft, noemt hij dat 'mijn schooltje'.

Meedraaien

Oomen is geboren en getogen in Oudenbosch in een katholiek gezin met vier kinderen. Na de mulo ging hij naar de havo-top. Zijn oudste broer stond toen al voor de klas in Drunen en nam hem een keer mee naar zijn school. Na zo'n vier dagen meedraaien wist Nico dat hij ook onderwijzer wilde worden en ging vervolgens naar de PABO. Nadat hij zijn diploma op zak had, moest hij in dienst.

Inzet

Zijn eerste aanstelling kreeg Nico Oomen op de openbare basisschool in Heijningen. Het was eigenlijk een baan voor twee dagen, maar hij wilde graag full time werken. Zo kwam het dat hij wel vijf dagen per week op school was, maar er maar voor twee werd betaald. Deze inzet leverde hem uiteindelijk een volledige aanstelling op nadat een collega de school verliet. Ruim twee jaar later ging Oomen werken op De Springplank in Fijnaart, waar hij twintig jaar zou blijven. Door omstandigheden kwam toen de uitdaging voorbij om bij De Cocon een moeilijke groep te gaan draaien. Deze uitdaging ging hij niet uit de weg.

Eerlijk

Binnen een mum van tijd had hij de combinatiegroep 5/6 onder controle. Zelf wijdt hij dat aan een aantal factoren. "Ik ben altijd open en eerlijk en kan daardoor schijnbaar alles tegen kinderen en ouders zeggen. Normen en waarden vormen altijd de rode draad in mijn lessen en kinderen zijn door de loop der jaren echt niet veranderd: ja is nog steeds ja en nee is nog altijd nee." Duidelijkheid en discipline, maar ook een tomeloze dosis energie zorgden ervoor dat Oomen altijd midden tussen zijn leerlingen stond. Dat is nooit anders geweest.

Specialist

Nico denkt aan zo'n duizend kinderen les te hebben gegeven. Het lesgeven hoeft hij niet te missen, want in de avonduren geeft hij huiswerkbegeleiding aan huis aan leerlingen van het voortgezet onderwijs. "En ik heb al twaalf jaar lang een slagingspercentage van honderd procent",zegt hij trots. Dat blijft hij ook gewoon doen. Daarnaast volgt hij nog een Bacheloropleiding Jeugd- en Gezinsproblematiek. Het past bij zijn energieke persoonlijkheid. "Ik ben een specialist in genieten", en dat laatste doet Oomen bij alles wat hij doet, onderneemt of aanpakt.[l]