Onkruid zorgt op diverse plekken voor ergernis

MOERDIJK - Onkruid zorgt op diverse plekken in de gemeente Moerdijk voor ergernis. De gemeente overlegt met de aannemer over extra maatregelen om overlast van onkruid de komende tijd onder controle te krijgen.

Met het groeizame weer van de afgelopen weken tiert het onkruid welig, maar sinds 2016 mogen gemeenten geen chemische middelen meer inzetten om onkruid op trottoirs, in de goten en op andere verharding te bestrijden. Het verbod is ingesteld omdat de bestrijdingsmiddelen in het grondwater terechtkomen en dat is nadelig voor planten, dieren en het drinkwater.

Borstelen

Onkruid op verharding wordt sinds twee jaar in de gemeente Moerdijk aangepakt met borstelen en hete lucht. Het voordeel is dat deze methode milieuvriendelijk en duurzaam is, maar nadelen zijn er ook. Zo werkt het alleen als het onkruid al min of meer zichtbaar is. En op het moment dat de onkruidbestrijder langs is geweest, is niet meteen resultaat te zien. Pas na enkele dagen verkleuren de planten, verwelken ze en sterven ze uiteindelijk af. Daarnaast is hier ook sprake van een behoorlijk intensieve manier van werken. De aanpak richt zich op de bovengrondse delen van de plant, het onkruid wordt niet meer tot in de wortel bestreden. Daardoor komt het sneller terug en moet het vaker worden behandeld.

Leerwerkbedrijf

De bestrijding beperkt zich niet tot de trottoirs, pleinen en goten: ook het onkruid in plantenvakken wordt aangepakt. Dit gebeurt door de medewerkers van het leerwerkbedrijf WVS. Ook zij mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken en moeten het dus ook op een andere manier doen.

Warm, vochtig weer is een geweldige voedingsbodem voor alles wat groeit en bloeit. Zeker in de maanden mei, juni en juli schiet het onkruid uit de grond en daar is moeilijk tegenop te boksen. Dat merkt ook de aannemer, die in opdracht van de gemeente het onkruid op verhardingen aanpakt.

De bestrijding gebeurt aan de hand van de vastgestelde beeldkwaliteit. Dat wil zeggen: hoe het groen eruit moet zien, is door de gemeenteraad vastgesteld en dat beeld is de leidraad bij het onderhoud. Om aan die vastgestelde beeldkwaliteit te voldoen, heeft de aannemer meer mensen en machines ingezet, wordt er 's avonds langer doorgewerkt en zijn de bestrijders ook op zaterdag aan de slag.[l]