De ridders bestegen hun paarden en betraden de arena in volle galop. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
De ridders bestegen hun paarden en betraden de arena in volle galop. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Middeleeuwse taferelen op De Boemerang

ZEVENBERGEN - Basisschool De Boemerang in Zevenbergen ging deze week terug naar de Middeleeuwen. De school werd omgetoverd tot een ware Middeleeuwse burcht en als klapstuk werd er een heus riddertoernooi gehouden met echte ridders te paard.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Voordat het riddertoernooi van start ging, legden alle leerlingen twee Middeleeuwse Vaardigheden Circuits afgelegd.

Onderdelen

Deze circuits bestonden uit tien onderdelen zoals onder andere wapenleer, boogschieten, katapult schieten, hoefijzer gooien en ringsteken. Alle leerlingen slaagden natuurlijk met vlag en wimpel. Daarnaast hadden de scholieren zelf vaandels en schilden gemaakt voor de ridders van het riddertoernooi, Rode Roderick en Witte Willem.

Lanssteken

Deze mooie attributen werden overhandigd tijdens de voorstelceremonie van de ridders. Na het kiezen van de jonkvrouwen en schildknapen kon het toernooi beginnen. De ridders bestegen hun paarden en betraden de arena in volle galop. Appels werden gekliefd, ringen gestoken en als laatste gingen de twee ridders de strijd aan bij het lanssteken. Dit onder luide aanmoediging van de achterban, gekleed in rode en witte T-shirts.

Functie

Het riddertoernooi vond plaats enkele dagen nadat directeur Mariƫtte Landzaat afscheid had genomen van De Boemerang. Na 44 jaar onderwijs, waarvan 43 jaar op De Boemerang was het voor Landzaat tijd om het stokje door te geven. De laatste vijftien jaar vervulde ze in Zevenbergen de functie van directeur. Na het vertrek van oud-directeur Ben Nugteren lukte het destijds niet meteen om een vervanger te vinden, waarna collega Ineke Roffel aan Landzaat vroeg of zij niet samen met haar de functie wilde oppakken en dat gebeurde.

Opvolger

Toen voor Roffel het moment was aangebroken om met pensioen te gaan ging, werd Marc Embregts in haar plaats haar duo-partner. Die wordt nu tevens haar opvolger.

Cultuuronderwijs

De Boemerang valt onder stichting Openbaar Basis Onderwijs (OBO) West-Brabant. Deze stichting heeft het cultuuronderwijs hoog op de agenda staan en het Middeleeuwse feest was hier een onderdeel van. Binnen de stichting OBO gaat het zogenaamde cultuurstokje rond en dat werd voorafgaand aan het riddertoernooi overgedragen aan De Boemerang. Dit gebeurde middels het ondertekenen van het Cultuurconvenant door de twee cultuurjuffen van de school.[l]