Anita van der Geest (in streepjesjurk) genoot van de voordrachten die haar ten deel vielen door de leerlingen. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Anita van der Geest (in streepjesjurk) genoot van de voordrachten die haar ten deel vielen door de leerlingen. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Juf Anita van der Geest neemt afscheid van basisschool De Aventurijn

CHAPEAU:

Schildersezel neemt na veertig jaar onderwijs schoolbord over

STANDDAARBUITEN - Basisschool de Aventurijn uit Standdaarbuiten heeft met een hele gezellige dag 'op de camping' afscheid genomen van juf Anita. Zij maakt uit eigen beweging na ruim veertig jaar in het basisonderwijs te hebben gewerkt, plaats voor een jonge enthousiaste leerkracht. Omdat het daar tijd voor is zoals ze zelf zegt, waarbij ze is heel duidelijk is dat ze dit pre pensioen anders ziet. "Ik ga vanaf nu voor altijd op vakantie." En daar sloot het campingthema van haar afscheid uitstekend op aan.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Anita van der Geest (62) begon haar loopbaan voor de klas in Leiderdorp, dichtbij haar roots. Ze is namelijk geboren en getogen in Leidschendam. In 1984 kwam ze in Brabant wonen en kreeg ze een aanstelling op de dorpsschool in Heijningen. Een hele ommezwaai vond ze dat. Ook privé, want ze ruilde de stad in voor het leven op een boerderij. Ze wist echter goed te aarden en vond al heel gauw haar weg op de kleine school, waar toen maar 45 kinderen zaten.

Groter

Na veertien jaar in Heijningen werd het tijd voor iets nieuws. Ze wilde heel graag weer naar een wat grotere school en zo kwam ze in Standdaarbuiten terecht. En dat van die grotere school heeft ze geweten, zo vertelt ze lachend. "In het tweede jaar kreeg ik samen met een duo-collega groep 7 met 38 leerlingen. Dat lijkt pittig, maar het was zo'n ontzettend leuke groep dat ik daar alleen maar hele fijne herinneringen aan heb."

Op

Op de vraag waarom ze plaats maakt voor zogenaamd vers bloed is Anita van der Geest heel duidelijk. De nieuwe directeur van de Avonturijn, Niels Groels, wil heel graag vernieuwingen doorvoeren en heeft daar allerlei ideeën over. Van der Geest ondersteunt dit volledig en dacht zelf dat ze dat ook leuk zou vinden en dat het haar nieuwe energie op zou leveren. "Maar ik heb gemerkt dat ik het niet meer op kan brengen om mezelf thuis volledig op te laden. De onderwijsenergie is op. Daarom ben ik tot deze keuze gekomen." Waarbij ze opmerkt dat ze alle vernieuwingen zeker blijft volgen, want het blijft altijd haar interesse houden.

Schilderen

Denk nu niet dat Anita van der Geest achter de geraniums gaat zitten, want daar heeft ze absoluut geen tijd voor. Ze is een bezige bij die nog niet lang geleden heeft ontdekt dat ze een talent heeft voor schilderen en dan met name portretten. En dat doet ze dan ook met grote passie. "Het is een soort interne drang dat ik moet schilderen." Hier wil ze meer uit gaan halen, want daar ligt wel een toekomst voor haar heeft ze gemerkt. Ze verruilt het schoolbord dus voor een schildersezel.

Genieten

Naast schilderen, reist, wandelt en fietst juf Anita graag. Ze heeft een grote liefde voor cultuur en volgt Spaanse les. "Ik vind Spanje een heerlijk land, maar ik kon niet eens tot tien tellen." Dat lukt haar inmiddels uitstekend. Het zal zeker één van de landen zijn waar ze naartoe gaat op vakantie. "Ik had zelf van tevoren bedacht dat ik één week voor de zomervakantie zou stoppen zodat ik maar liefst zeven weken vakantie zou hebben. Totdat ik me realiseerde dat ik natuurlijk vanaf nu altijd vakantie heb", voegt ze hier gekscherend aan toe. Eén ding is zeker, ze gaat genieten. Niet later, maar nu.