Het echtpaar De Visser is nog kerngezond. FOTO TIES STEEHOUWER
Het echtpaar De Visser is nog kerngezond. FOTO TIES STEEHOUWER Foto:

Gijsje Dubbelman en Jaap de Visser 60 jaar een paar

MOERDIJK - Deze woensdag (11 juli) is het precies zestig jaar geleden dat Gijsje Dubbelman en Jaap de Visser in het huwelijk traden. Het echtpaar is misschien wel het bekendste stel in het dorp en ze staan nog steeds met vier benen midden in de Moerdijkse samenleving.

DOOR TIES STEEHOUWER

Gijsje zag tachtig jaar geleden het levenslicht in Lage Zwaluwe en Jaap zag dat licht drie jaar eerder in Moerdijk dorp. Ze trouwden op 11 juli 1958 op het stadhuis in Lage Zwaluwe. Niet in de kerk? "Nee, niet in de kerk", antwoordt Gijsje, "en ik zou niet weten waarom eigenlijk niet. Misschien was dat toen bij ons niet zo gebruikelijk." Ze vertelt dat ze 27 jaar in het bestuur van de rooms-katholieke kerk in Moerdijk heeft gezeten. "Dus daar kan het niet aan liggen", lacht ze.

Wielerwedstrijd

Het echtpaar De Visser woont al ruim vijftig jaar op misschien wel het mooiste plekje van Moerdijk, aan de Havendijk. Het stel ontmoette elkaar voor het eerst bij een wielerwedstrijd in Lage Zwaluwe. Jaap weet nog wat hem bij Gijsje het meeste aantrok. "Dat waren haar prachtige bruine lange haren."

Motor

Zowel in het gezin waar Gijsje opgroeide in Lage Zwaluwe als bij Jaap in Moerdijk werden er acht kinderen geboren. In 1944, in de laatste dagen van de oorlog, werd Jaap naar Prinsenbeek en Gijsje naar Drimmelen geƫvacueerd. Tijdens de verkeringstijd, die vier jaar duurde, reed Jaap op een oude Indian motor naar zijn verkering op Lage Zwaluwe. Veel tijd had hij daar niet voor. Als zoon van een visser moest hij altijd mee om op spiering en paling te vissen.

Vishandel

Na vier jaar verkering gehad te hebben trouwden ze, waarna ze introkken bij de ouders van Gijsje in Lage Zwaluwe. Jaap: "Toen we na een jaar naar Moerdijk wilden schoot ik de burgemeester aan voor een huis." Uiteindelijk werd dat gevonden op de plek waar ze nu nog steeds wonen. Jaap werd een zelfstandig visser.

Zelfstandig

Toen hij werd gevraagd om bij vishandel Koman in Moerdijk te gaan werken zei hij geen nee. "Als zelfstandige moest ik dag en nacht werken en bij Koman kreeg ik een meer geregeld leven." Hier werd hij de expert in het aankopen van vis. "Ik reisde heel Europa door." Hij hield zelfs tijd over om mee te werken aan de manifestatie Moerdijk te Kijk in 1981 en stond aan de wieg van de heemkundekring.

Vrouwenbond

Gijsje zat ook niet stil. Ze zette zich in voor de vrouwenbond, de kerk en stak overal een handje toe. Ook voedde ze drie kinderen op. Ook nu nog is het echtpaar veel bezig om zich in te zetten voor de gemeenschap van Moerdijk. Jaap zit nog steeds in het bestuur van de heemkundekring en Gijsje zingt in het dorpskoor. Zaterdag vieren ze hun 60-jarig huwelijk met een boottocht door de Biesbosch en zondag is er een receptie in de Ankerkuil in Moerdijk.[l]