Walter Buurma (midden) tijdens de receptie in het Pestalozzihuis. FOTO TIES STEEHOUWER
Walter Buurma (midden) tijdens de receptie in het Pestalozzihuis. FOTO TIES STEEHOUWER Foto:

Walter Buurma neemt afscheid van 'zijn' Kompas

HEIJNINGEN - Met een feestelijke ochtend in en rond de basisschool 't Kompas in Heijningen en een receptie in het Pestalozzihuis, heeft Werner Buurma vorige week woensdag afscheid genomen van een lange periode als leerkracht en directeur bij het basisonderwijs in de Westhoek.

DOOR TIES STEEHOUWER

De 64-jarige Buurma begon zijn loopbaan in 1979 op de Ruigenhilschool in Helwijk. Hij heeft er dus 39 jaar in het basisonderwijs opzitten. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is werkte Buurma de laatste jaren op diverse scholen tegelijkertijd als directeur. In 1987 werd hij aangesteld als directeur van De Ruigenhil in Helwijk en later ook als directeur in Heijningen. Nadat de school in Helwijk wegens te weinig leerlingen werd opgeheven, werd hij ook directeur van montessorischool De Kraal in zijn woonplaats Tholen.

Circusvoorstelling

De bijna vijftig leerlingen van 't Kompas namen afscheid van hun directeur met een zelf in elkaar gezette circusvoorstelling op het schoolplein. Onder leiding van professionele krachten leerden de kinderen de fijne kneepjes van het circusvak. Op de receptie 's middags kwamen vooral leerkrachten en directeuren af waarmee Buurma in de loop der jaren gewerkt heeft. De begroetingen waren na zo veel jaren allerhartelijkst. Daarnaast kwamen ouders en ook enkele leerlingen de directeur de hand drukken. De vraag die hij het meest te beantwoorden kreeg, was: "Wat ga je nu doen?". Buurma had deze vraag blijkbaar verwacht en vertelde dat hij van plan was om de komende maanden helemaal niets te doen. "Ik ga alleen maar genieten, maar aan de andere kant heb ik gezien dat mijn vrouw Therese een hele lijst met klussen heeft aangelegd. Ze heeft zelfs in de kantlijn geschreven." Hij liet weten dat hij daarna van plan is om samen met een vriend een tocht op de motorfiets te gaan maken naar de Noordkaap. "Daar kijk ik echt naar uit."

Sluitingen

De onderwijscarrière van Werner Buurma stond de laatste jaren vooral in het teken van sluitingen. Zo sloot in augustus vorig jaar de Ruigenhilschool in Helwijk haar deuren. De school had toen 33 leerlingen. Dat was ruim boven het minimum van 23, maar omdat de prognoses slecht waren besloot stichting De Waarden de school toch te sluiten.

De school in Heijningen heeft op het ogenblik 49 leerlingen. Dat is ruim boven het minimum, maar daar kan snel verandering in komen ook al is daar nu nog geen sprake van. Buurma heeft het in Heijningen altijd prima naar zijn zin gehad ook al woont hij er niet. Toch is hij prima geïntegreerd in de gemeenschap. Zo las hij tijdens de watersnoodherdenking in februari van dit jaar nog de namen van de 103 slachtoffers van de ramp voor.

Zijn taken op 't Kompas worden overgenomen door directeur Loeky Wijling van De Singelschool in Willemstad.[l]