Jan en Francis van Vlimmeren. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Jan en Francis van Vlimmeren. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto:

Diamanten huwelijk voor echtpaar Van Vlimmeren

ZEVENBERGEN - Het echtpaar Van Vlimmeren uit Zevenbergen was op 12 juli zestig jaar getrouwd. Voor de wet. Want Jan en Francis van Vlimmeren vinden zelf eigenlijk dat ze hun diamanten huwelijk pas volgend jaar op 9 april mogen vieren.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Het is dan namelijk zestig jaar geleden dat zij in de katholieke kerk hun jawoord gaven en sindsdien hun leven leiden als man en vrouw. Mogen ja, want het waren hun ouders die hen tot die tijd verboden hadden om, ondanks het wettelijke huwelijk, al samen te gaan wonen. Dat wettelijke huwelijk kwam er zo ver van tevoren omdat Jan in dienst moest en als gehuwd man ontving je een toelage, anders niet.

Prima

Toch hebben hun zoon Hilbert-Jan en hun schoondochter Angelique hen ervan weten te overtuigen om dit mooie jubileum toch dit jaar te vieren, want nu kan het en je moet niet wachten tot later. Jan en Francis zijn niet meer piepjong. Ondanks hun leeftijd, Jan is 85 en Francis 83, woont het echtpaar Van Vlimmeren nog steeds zelfstandig. Eens per week komt er huishoudelijke hulp voor een paar uur, maar verder redden ze zich nog prima.

Volkstuintje

Wel heeft Jan zijn rijbewijs moeten inleveren omdat zijn ogen erg achteruit zijn gegaan vanwege een erfelijke aandoening. Hij ziet niet zo heel veel meer, maar dat weerhoudt hem er niet van om nog volop te genieten van wat hij wel kan. Zo is hij nog dagelijks te vinden in zijn volkstuintje. Er komt thuis niets anders op tafel dan groenten uit eigen tuin.

Zeeland

Wat ze beiden heel erg jammer vinden, is dat zij vanwege de ogen van Jan enkele jaren terug hun vaste seizoenplaats in Zeeland hebben moeten opgeven. In Zeeland had Jan een prachtig plekje voor hen gebouwd waar zij 49 jaar lang hun weekenden en vakanties doorbrachten. Het zou voor hen nu niet meer hoeven en ze koesteren mooie herinneringen aan deze plek. "We hadden het goed daar en alles kon bij ons." Op hun feest, dat op 14 juli gehouden wordt, komen zelfs kennissen en vrienden uit de Zeelandse tijd.

Liefde

Jan en Francis leerden elkaar meer dan 65 jaar geleden kennen op de kermis in Zevenbergen. Liefde op het eerste gezicht was het volgens Jan. Jan woonde in Zevenbergen, Francis komt van de Pelikaan in Klundert. Ze mochten elkaar niet iedere dag zien in hun verkeringstijd, want de vader van Francis had liever gezien dat ze met een boerenzoon thuiskwam. Liefde kruipt waar het niet gaan kan en Jan en Francis hielden vol.

Werk

Ondertussen werkte hij als timmerman en zij leerde naaien. Dat doet ze nog steeds erg graag. "Ik heb echt van alles genaaid, tot aan trouwjurken toe", vertelt Francis trots. In Breda kon ze destijds een baan krijgen, maar haar vader vond dat niet goed. Hij zei altijd tegen haar moeder: "Dit kind is uit liefde geboren en hoeft daarom niet met de bus naar Breda om te werken." Vader was dus niet streng, maar juist bijzonder lief en zuinig op zijn kinderen.

Inleveren

Dat geldt ook voor Jan en Francis van Vlimmeren. Zij zijn erg trots op hun zoon en schoondochter die hen twee zeer lieve kleindochters schonken, Quinty (14) en Feline (12). Zij doen heel veel voor hun (schoon)ouders en opa en oma. Het valt niet mee om in te moeten leveren als je ouder wordt vindt het echtpaar eensgezind, maar met hulp van dit viertal komen ze nog steeds een heel eind.[l]