Brood bakken tijdens de Survivaldag.
Brood bakken tijdens de Survivaldag. Antoine Broere

Jeugd survival dag te Zevenbergschen Hoek

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Vrijdag 20 juli heeft het SKW kindervakantiewerk een survival dag georganiseerd voor de jeugd. Kinderen die in groep 5 zitten t/m groep 8 mochten zich hiervoor inschrijven. Dit resulteerde in een totaal van 31 deelnemers waarvan de jongste 7 jaar was en de oudste 13 jaar. Een gemixt gezelschap van jongens en meisje starten vrijdagochtend met de survival dag. Allemaal zonder mobiele telefoon, want die mochten ze natuurlijk niet meenemen. Het was Back to de Basics.

De jeugd leerde in de ochtend o.a. hoe ze diende om te gaan met een eventuele brandwond opgelopen bij een kampvuur, hoe lees je een coördinaat op een kaart, hoe vind je voedsel in de natuur en hoe maak je snel een regenjas. Ook had elk van de 6 groepen een eigen vlag gemaakt die ze de rest van de dag bij zich zouden houden. Tussendoor werd ook nog even geoefend op de survival baan hoe je verschillende obstakels diende te passeren.
Na gezamenlijk in de buitenlucht het van huis meegebrachte lunchpakket genuttigd te hebben gingen alle groepen weer op pad. Iedere groep wel met dezelfde kaart, maar natuurlijk wel allemaal met een ander coördinaat.
In totaal werden zo in de loop van de middag 5 coördinaten aangedaan in Zevenbergschen Hoek en omgeving. Elk coördinaat bood weer met een nieuwe uitdaging voor deze stoere jongens en meisjes. Hier diende ze bijvoorbeeld in paren met een rubberboot het water over te steken, waarbij onderweg wel even de musketonhaak van de boeglijn van de ene saftylijn over ‘geklikt’ diende te worden naar de ander. Aan het einde door sommige deelnemers gevolgd door een spontane verkoelende sprong in het water.
Op weer een ander punt moesten ze door het volgen van sporen, het juiste dier gevonden worden. Schietvaardigheid werd er o.a. beoefend door pingpong balletjes van flessen af te schieten. Natuurlijk hoort bij survival ook het beklimmen van een hoge wand, daarvoor diende de deelnemers een helling van zo’n 30 meter met behulp van een klimnet diverse keren te beklimmen. Verder werd tussendoor ook de samenwerking getest tijdens het sponzen overgooi spel. Lekker nat worden was dan ook niet heel erg met deze tropische temperaturen.

Onderkomen voor de nacht
Tegen een uur of zes was iedereen terug en ook erg hongerig, dus tijd voor de uitleg voor het maken van een kampvuur. Iedereen ging hout sprokkelen en kort erna branden er 5 vuurtjes. Hierop werd door iedereen zelf vlees gebakken en in het vuur aardappelen gepoft. Dat smaakt allemaal erg goed op een bordje van boomschors of een stukje hout.
Na net de magen gevuld te hebben stond de volgende uitdaging stond al weer te wachten. Het maken van een onderkomen voor de de nacht voordat het donker werd. Met takken en landbouw plastic werden door de groepen allerlei constructies in elkaar gezet. Nu eindelijk even kort slapen.
Ergens in de nacht rond 01:00 uur stond en voor elke groep namelijk nog een vossenjacht op het programma, Na terugkomst werd nog even gezellig rond het kampvuur een heerlijke marshmallow roosteren. Hierna werd het dan toch echt tijd om in de slaapzak in te kruipen voor de welverdiende rust.
De volgende morgen ging iedereen natuurlijk weer naar het kampvuur om daar met behulp van een zelf gevonden stok en een stukje deeg de eigen broodjes voor het ontbijt te maken met een zelfgebakken eitje erbij. Tot slot nog even de onderkomens afbreken en alle spullen verzamelen voordat de ouders, deze stoere kinderen vol met nieuwe ervaringen, weer op kwamen halen.[l]