De Sint-Bernardsstraat in Oudenbosch is genoemd naar de Bernardusabdij. De abdij was van 1246 tot 1797 gevestigd in Hemiksem, en vanaf 1833 in Bornem. Aan deze plaatsen herinneren de Bornhemweg en de Hemiksemstraat.
De Sint-Bernardsstraat in Oudenbosch is genoemd naar de Bernardusabdij. De abdij was van 1246 tot 1797 gevestigd in Hemiksem, en vanaf 1833 in Bornem. Aan deze plaatsen herinneren de Bornhemweg en de Hemiksemstraat. Dick Hoeks

Bernardusdagen in West-Brabant

MOERDIJK - EƩn van de eerste bewoners van Noordwest-Brabant waren kloosterlingen. Ze woonden op de uithof Bovendonk; een kleine nederzetting op de Halderberg. Vanuit deze uithof beheerden ze een reusachtig domein, dat een groot deel van de huidige gemeenten Halderberge en Moerdijk besloeg. De uithof was bezit van de Bernardusabdij, een machtig cisterciƫnzerklooster in de buurt van Antwerpen. Over deze abdij kunt u deze zomer meer te weten komen tijdens de Bernardusdagen.

De Bernardusdagen zijn een initiatief van Bea Hoeks, uit Standdaarbuiten. Na een geslaagde try out in 2017, waaraan meer dan 50 vrijwilligers meewerkten, is het de bedoeling om elk jaar vier Bernardusdagen te organiseren. De eerste zondag valt altijd rond 20 augustus: de feestdag van de heilige Bernardus van Clairvaux. Tijdens de Bernardusdagen zijn in de parochiekerken van Hoeven, Oud Gastel, Oudenbosch en Wouw tentoonstellingen te zien over de band tussen deze dorpen en de Bernardusabdij. In de kapel van Bovendonk is een tentoonstelling te zien over twintig eeuwen kloosterleven. Een tijdsbalk brengt de geschiedenis van de abdij en de vier dorpen in beeld.

De Bernardusdagen 2018 vallen op 19 en 26 augustus, en op 2 en 9 september. Meer informatie kunt u vinden op de website: bernardusdagen.nl [l]