Het is onder andere de bedoeling om de directe schoolomgeving en routes naar school veiliger te maken. ARCHIEFFOTO MIRYAM VAN DER STEE
Het is onder andere de bedoeling om de directe schoolomgeving en routes naar school veiliger te maken. ARCHIEFFOTO MIRYAM VAN DER STEE

Nieuw tienjarenplan voor verkeersproblemen

ZEVENBERGEN - De komende tien jaar gaat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk met tientallen extra maatregelen de verkeersveiligheid waarborgen. Dat staat te lezen in het Verkeersveiligheidsplan Moerdijk 2018-2028 dat de gemeente naar buiten heeft gebracht.

DOOR PETER HOUTEPEN

Het plan is tot stand gekomen na het ophalen van reacties bij de gemeenteraad, gebiedstafels en vanuit verschillende partijen die werkzaam zijn binnen verkeersveiligheid. Het plan wordt in september ter besluitvorming aangeboden aan de raad. Daarnaast stelt het college aan de raad voor om voor de komende jaren een extra bedrag in de begroting beschikbaar te stellen van 40.000 euro in 2019 en steeds 20.000 euro in de jaren die daarna volgen tot en met 2023 voor de aanpak van de schoolomgevingen.

Nadruk

Volgens de gemeente ligt in het plan de nadruk vooral bij preventieve maatregelen om ongevallen te voorkomen. Er zijn suggesties voor infrastructurele maatregelen en acties om het verkeersgedrag van mensen op een positieve manier te beïnvloeden. Veilig Verkeer Nederland afdeling Moerdijk en de politie zijn betrokken geweest bij het opstellen van het plan."

Focus
De maatregelen focussen zich op vijf doelgroepen: kinderen, ouderen, voetgangers, fietsers, automobilisten en zogenaamd zwaar verkeer. "Per doelgroep is er een focus op een aantal risicopunten. Bij kinderen is dat bijvoorbeeld de directe schoolomgeving en routes naar school, waarvan het de bedoeling is dat deze veiliger worden gemaakt. Voor ouderen wordt gedacht aan toegankelijke looproutes en speciale e-bike- en scootmobieltrainingen. Andere maatregelen zijn onder andere het zichtbaar maken van zebrapaden, oriëntatieverlichting en het toepassen van reflecterende belijning op belangrijk school- en fietsroutes buiten de bebouwde kom.

Daarnaast wordt het kwaliteitsniveau van de hoofdfietsroutes verbeterd en geschikt gemaakt voor hogere snelheden om fietsongevallen te voorkomen. Voor fietsers wordt onder andere nadruk gelegd op de verlichting in het buitengebied en het gebruik van fietsverlichting. Snelheidsremmende maatregelen is een onderwerp dat terugkomt binnen de doelgroep automobilisten.

Verantwoordelijkheid
Ongeveer twee jaar geleden maakte de gemeente Moerdijk al geld vrij om tachtig verkeersknelpunten aan te pakken. "We willen alles in het werk stellen om er voor te zorgen dat onze wegen zo veilig mogelijk worden", aldus wethouder Thomas Zwiers. "Toch kunnen we niet alles oplossen en voorkomen. Verantwoordelijkheid ligt ook bij elke verkeersdeelnemer zelf. Wat we wel kunnen doen is proberen dat gedrag positief te beïnvloeden. Ook daar gaan we de komende tijd verder mee aan de slag."[l]