De Winterschoolliner gaat rijden met een proeftijd van twee jaar. FOTO SHUTTERSTOCK
De Winterschoolliner gaat rijden met een proeftijd van twee jaar. FOTO SHUTTERSTOCK

Speciale buslijndienst voor scholieren in de winter

ZEVENBERGEN - Wat vorige winter niet lukte, gaat de komende winter wel gebeuren: er komt een speciale buslijndienst tussen Standdaarbuiten, Noordhoek en het Markland College in Zevenbergen. Deze zogeheten Winterschoolliner (lijn 680) gaat in de ochtend tijdens twee ritten jongeren naar school vervoeren en 's middags weer terug, ook met twee ritten.

DOOR PETER HOUTEPEN

"Belofte maakt schuld", zegt verkeerswethouder Thomas Zwiers. "Vorig jaar hebben we al geprobeerd om deze bus te laten rijden, met name vanuit de filosofie van verkeersveiligheid."

Betaling

De Winterschoolliner is een co productie van de gemeente Moerdijk en vervoerder Arriva. Vorig jaar ging het project niet door omdat de door Arriva gestelde ondergrens (minimaal 50 procent van de leerlingen op de route moest een abonnement voor de hele periode afsluiten) niet werd gehaald. Zwiers: "Hoewel achteraf heel wat mensen aangaven dat ze er spijt van hadden dat ze zich niet hadden aangemeld. Maar nu gaan we het gewoon doen met een proeftijd van twee jaar. Er bestaat nu ook de mogelijkheid tot maandelijkse betaling van het abonnementsgeld en niet meteen de volle mep ineens." De prijs is het reguliere bustarief en de tijdstippen van vervoer zijn zoveel mogelijk afgestemd op de schooltijden van de leerlingen.

Donker

Vanaf het ingaan van de wintertijd (eind oktober) tot de start van de zomertijd (eind maart) gaat de Winterschoolliner rijden. "Juist in deze periode is het fijn dat je als scholier op dit traject ook voor de bus kunt kiezen", legt de wethouder uit. "Voor deze groep is de fietsafstand tussen thuis en school best groot. Dat hoeft geen probleem te zijn bij mooi weer en meer licht, maar in de donkere wintermaanden met vaak slechter weer is de bus een fijn alternatief." Zwiers stipt in het bijzonder de Standdaarbuitensedijk aan als geen pretje om in de winter met de fiets overheen te rijden. "Voor ons als gemeente is het gewoon moeilijk om allerlei aanpassingen te doen aan zo'n dijkstructuur. Het zou sowieso erg kostbaar zijn. Vandaar dat we gekeken hebben naar andere oplossingen."

Deeltaxi

De gemeente Moerdijk overlegt op dit moment ook nog met Arriva en onder andere de Provincie Noord-Brabant over een andere proef: openbaar vervoer op afroep (Bravoflex). Het college van burgemeester en wethouders kondigde eerder dit jaar al aan graag te willen kijken of het mogelijk is om in de avonduren en weekenden - wanneer bepaalde buslijnen niet meer rijden - vervoer per deeltaxi van en naar een aantal OV-knooppunten in de gemeente te realiseren. De wethouder hoopt hier binnenkort concrete plannen over te kunnen presenteren.[l]