Als de gemeenteraad ermee instemt, kan na 27 september ook in de gemeente Moerdijk in de open lucht getrouwd worden.
Als de gemeenteraad ermee instemt, kan na 27 september ook in de gemeente Moerdijk in de open lucht getrouwd worden.

College wil trouwen in open lucht mogelijk maken

ZEVENBERGEN - Als de gemeenteraad ermee instemt, kan na 27 september ook in de gemeente Moerdijk in de open lucht getrouwd worden. In augustus 2006 stelde de gemeenteraad vast dat in het huwelijk treden in de open lucht uit den boze was. Dat gebeurde op basis van landelijke richtlijnen.

DOOR PETER HOUTEPEN

"In de afgelopen jaren is daar een kentering in gekomen", schetst wethouder Jack van Dorst. "In de maatschappij is duidelijk behoefte ontstaan om in de open lucht te trouwen. In heel wat andere gemeenten is daarover al discussie gevoerd met het ministerie van Veiligheid & Justitie. Die hebben op een bepaald moment gezegd dat, mits het op een aantal punten goed geregeld is, er niet langer een probleem is. Omdat bij ons nog wel in de voorwaarden stond dat het niet was toegestaan, hebben we die bepaling eruit gehaald."

Verzoeken

"De afgelopen jaren hebben we meerdere malen verzoeken gekregen van stellen om, zeg maar, outdoor te trouwen", gaat Van Dorst verder. De wethouder noemt als voorbeeld de achtertuin. "We moesten dan 'nee' verkopen. Trouwen moet immers volgens de huidige regels binnen muren en met een dak erboven. Na het jawoord mag je dan weer naar buiten." Die verplaatsing naar binnen en daarna weer naar buiten is straks dus niet meer nodig als het aan het college ligt.

Voorwaarden

Er zijn wel wat voorwaarden gesteld aan het trouwen in de open lucht. Zo moeten de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand en de bode op behoorlijke wijze hun werk kunnen doen. Dat betekent dat op de betreffende locatie een omkleedruimte en een toilet moet zijn, de locatie op een kadastrale kaart te vinden moet zijn en toestemming vereist is van de eigenaar van de locatie. Bij trouwen op een schip of boot moet deze tijdens de huwelijksvoltrekking vast aan wal liggen of aangemeerd zijn.[l]