Oldtimers in alle soorten en maten tijdens het Oldtimer Festival Moerdijk. FOTO TIES STEEHOUWER
Oldtimers in alle soorten en maten tijdens het Oldtimer Festival Moerdijk. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

De zondag redt Oldtimer Festival Moerdijk

MOERDIJK - Een indrukwekkende stoet van oude voertuigen trok zaterdagavond door Moerdijk. Cor van Nispen, de initiatiefnemer van het festival, had gerekend op 200 voertuigen maar door de regen bleef de teller op 120 steken.

DOOR TIES STEEHOUWER

Hij vertelt dat hij op het idee van een oldtimer cruise was gekomen in Zweden. "Daar doen soms wel 20.000 voertuigen aan een dergelijke cruise mee". Burgemeester Klijs gaf het startschot en hij mocht als dank daarvoor met de prachtige slee van Van Nispen meerijden. Het programma voor zaterdag overdag viel door de vele regen in het water maar zondag was het prima festivalweer en trokken er duizenden mensen naar het dorp aan de boorden van het Hollands Diep.

Oldtimers

Het dorp binnenkomen was niet gemakkelijk omdat auto's zonder parkeerkaart resoluut terug werden gestuurd naar de grote parkeerplaats bij Kanters. Van hieruit reden gratis bussen naar de haven. Na uit de bus te zijn gestapt moeten veel mensen even met hun ogen hebben geknipperd bij de aanblik van zoveel oldtimers in alle soorten en maten. Organisator Cor van Nispen schat dat er bijna duizend oude voertuigen de weg naar de haven van Moerdijk hadden weten te vinden. Een constante stroom van auto's, brommers, motoren, stoomwalsen en tractoren uit vervlogen tijden bewoog zich langs het havenfront, waar vele voertuigen tijdelijk een plek vonden.

Rondje braderie

De braderieman van het festival, Jos Schalk, had op de dijk gezorgd voor standhouders bij wie niet alleen van alles te koop was maar waar ook veel te zien was. Vooral bij het stukje met oude ambachten trok veel volk. De kinderen konden daar papier scheppen of hun eigen springtouw in elkaar draaien. Hun vaders vermaakten zich ook prima met het maken van een persoonlijk bierviltje. Overgoten met live rock-'n'-roll muziek leverde dat een heel sfeervolle braderie op. Te koop waren daar nostalgische spullen, zoals treintjes, ouderwetse sieraden en snoep uit grootmoeders tijd. Het rondje doende kwamen de bezoekers op de hoek van de Steenweg een kampement van het leger tegen en op weg naar de haven een hele rij oldtimers. Een mooi voorproefje van al het moois dat er op het grote veld naast de haven stond opgesteld. Vooral de lange rij Cadillacs oogstte veel bewondering.

Kibbeling

Tussen de honderden auto's stonden lange rijen bij de viskraam te wachten op een portie kibbeling. Ook in de Oudhollandse poffertjeskraam was het lang wachten op een portie maar dat gaf niet omdat men vanaf het ruime terras een goed zicht had op de oude schepen in de haven en op de glimmend gepoetste auto's die voorbij gleden. Zo nu en dan waaiden er vette rookwolken van de stoomwalsen over maar ook daar had niemand moeite mee. Het innen van de 5 euro entree leverde weinig moeilijkheden op al dacht een enkeling toch nog dat hij het recht had om gratis binnen te mogen. De medewerkers bij de kassa waren echter onverbiddelijk.[l]