Probleem met Albanese inklimmers escaleert

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk luidt de alarmklok over verzorgingsplaats Streepland langs de A16 en de zeehaven van Moerdijk. Op deze plekken proberen Albanezen massaal in vrachtwagens te klimmen om op goed geluk naar Groot-Brittanniƫ te reizen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Burgemeester Jac Klijs heeft daarom een brief gestuurd aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met het verzoek om maatregelen te nemen. Hij nodigt Grapperhaus uit om te komen praten in Moerdijk over de problemen. Op dit moment voelt hij zich niet serieus genomen. Hij vreest er voor dat de gemeente Moerdijk zelf moet blijven opdraaien voor het nemen van dure veiligheidsmaatregelen.

Klijs heeft signalen ontvangen dat er steeds meer Albanezen naar Moerdijk komen om hier hun geluk te beproeven op een overtocht naar Groot-Brittanniƫ: "Langzamerhand zien we dat dit inter)nationale probleem uit de hand begint te lopen. Er is zelfs al een keer een woning gekraakt door rondtrekkende Albanezen en het begint effect te krijgen op het veiligheidsgevoel van omwonenden en gebruikers van NS station." De burgemeester sluit niet uit dat het de migranten ook lukt om met zeeschepen mee te liften. Elke dag gaan er vrachten vanuit Moerdijk weg. Daarop is bijna geen controle. De criminaliteit in zeehavens wordt ook steeds beter georganiseerd. Ook daar vraagt de burgemeester aandacht voor.[l]