Fortitudo zelf opent het festival. FOTO TIES STEEHOUWER
Fortitudo zelf opent het festival. FOTO TIES STEEHOUWER

Fortitudo pakt uit met Seasong Festival

WILLEMSTAD - Op zondag 9 september, de zondag van het Open Monumenten weekend, houdt het Willemstadse Havenkoor Fortitudo voor het tiende achtereenvolgende jaar een groots opgezet en gratis toegankelijk Shanty & Seasong Festival in het centrum van de oude Vesting Willemstad. Er wordt die dag op drie podia gezongen. Onder aan de Voorstraat, aan de Benedenkade, op de Parade en op het plein naast het Arsenaal.

DOOR TIES STEEHOUWER

De vesting wordt vanwege het festival vanaf ongeveer 10.00 uur voor alle verkeer, behalve voetgangers en fietser afgesloten. De gemeente Moerdijk heeft er een evenementenvergunning voor afgegeven en ondersteunt het festival met een evenementen subsidie en een bijdrage via Moerdijk Marketing. Daarnaast weet Fortitudo zich gesteund door vier horeca hoofdsponsors en tal van andere lokale, regionale en zelfs enkele landelijke sponsoren.

Koren

Ook dit jaar zijn er weer twaalf deelnemende koren, met in totaal ruim vijfhonderd zangers, zangeressen en muzikanten, die beurtelings optreden op de vier podia. Wim Groeneveld, festival coördinator van het organiserende havenkoor verwacht dat er bij goed weer minimaal vijf a zes duizend belangstellenden op af komen. Het Willemstadse festival staat inmiddels op de landelijke agenda (www.shantynederland.nl) en deelnemers melden zich vanuit geheel Nederland.

Opening

De opening van het festival is om 12.30 uur met een openingswoord door burgemeester Jack Klijs en een optreden van Fortitudo. Alle deelnemende koren zijn uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. Na dit korte optreden van Fortitudo gaat het festival om 13.10 uur van start met de optredens van de deelnemende koren. Programmaboekjes worden in Willemstad en Helwijk huis-aan-huis verspreidt en zijn op 9 september ter plaatse gratis verkrijgbaar.

Snuffelmarkt

Gelijktijdig met het festival wordt op de westelijke zijde van de Voorstraat en langs de Benedenkade een kleine snuffelmarkt gehouden, als verbindingsschakel tussen de vier podia. Al voor tien euro kunnen verenigingen, particulieren en ondernemers daar een standje neerzetten. Opgaveformulieren zijn aan te vragen via festival@havenkoorfortitudo.nl of af te halen bij Vestingshop Repro aan de Voorstraat.

Deelnemers

De twaalf koren die optreden tussen 12.30 uur en 18.15 uur, te beginnen met Havenkoor Fortitudo zijn: De Zingende Zalmvissers, Ammerstol; Havenkoor Vissershang, Hank; Shantykoor 3 x Niks, Heenvliet; Shantykoor Voor De Mast, Katwijk; Shantykoor Het Groene Hart, Koudekerk a/d Rijn; De Vliet Grieten, Leidschendam; Shantykoor 't Bollenhart, Noordwijkerhout; Zingerij Dwarsgetuigd, Nuenen; Shantykoor Albatros, Rotterdam; Zeemanskoor De Kreekrakkers, Stampersgat; Heijdse Vismaatjes koor, Ter Heijde aan Zee; Havenkoor Fortitudo, Willemstad.

Pontje
De ervaring van voorgaande jaren leert dat wie laat naar de Vesting komt moeite zal hebben een parkeerplaats vlakbij de Vesting te vinden. Daarom is ook de grote parkeerplaats bij de Volkeraksluizen beschikbaar. Tussen deze parkeerplaats en de vesting rijden gratis pendelbusjes. De gemeente Moerdijk maakt dat mogelijk. Fortitudo zet acht verkeersregelaars in om alles in goede banen te leiden. Voor bezoekers vanuit de Hoekse Waard is het ideaal om van het Delta Pontje tussen Numansdorp en Willemstad gebruik te maken.[l]