De jeugd van Seolto speelt tegen Virtus. FOTO ARLON VAN DRIMMELEN
De jeugd van Seolto speelt tegen Virtus. FOTO ARLON VAN DRIMMELEN Foto: Arlon van Drimmelen

'Grote profclubs doen mee aan voetbaltoernooi'

ZEVENBERGEN – Op de velden van voetbalvereniging Seolto vindt van 7 tot met 9 september de Moerdijk International Cup U-11 plaats. Een internationaal voetbaltoernooi waar tweehonderd kinderen van tien en elf jaar aan meedoen, die spelen bij gerenommeerde profclubs als Ajax, AZ en NAC, maar ook jeugdelftallen van onder andere Manchester City, KV Mechelen, RSC Anderlecht en Slavia Praag zijn vertegenwoordigd.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Jeroen Snuverink en Dennis de Raad hebben namens Seolto de organisatie van dit evenement op zich genomen. Zij vertellen dat een oud-voorzitter van Seolto, Wim van de Bergh, in 1999 ook al eens een internationaal toernooi organiseerde en dat dit de inspiratie was voor het komende voetbaltoernooi. "We wilden een toernooi neerzetten waar deelnemers van naam en faam naartoe komen en dat lijkt gelukt," concluderen Snuverink en De Raad trots wanneer zij kijken naar de deelnemerslijst.

Samenwerking

Uiteraard zijn Snuverink en De Raad niet alleen verantwoordelijk voor de organisatie. Ze riepen de hulp in van een ervaren bureau, PFA uit Almelo. "Zij hebben alle contacten gelegd, contracten afgesloten en ook de logistiek voor hun rekening genomen," vertellen ze. Bij Seolto zorgt een hele grote groep betrokken vrijwilligers voor de rest, zoals onder andere de vijfentwintig gastgezinnen die hun huis open stellen voor de (inter)nationale gasten. Daarnaast is er een uitstekende samenwerking met de buren voetbalvereniging Virtus en honkbalvereniging Seven Hills. Van beide verenigingen mogen verschillende faciliteiten gebruikt worden tijdens het toernooi en bij regen kan er gewoon gevoetbald worden, omdat Virtus dan de kunstgrasvelden ter beschikking stelt.

Donatie

"Het wordt een voetbaltoernooi voor en door Moerdijk," stelt Snuverink. "Want iedereen is welkom, het hele weekend en de toegang is gratis." Natuurlijk kan een dergelijk toernooi niet zonder sponsors. En dat zijn er veel, vooral uit de gemeente Moerdijk. Alle sponsoren werden tijdens de sponsoravond van 25 augustus in het zonnetje gezet om hen te bedanken. Tijdens deze sponsoravond werd één van de samengestelde sponsorpakketten geveild, waarvan de opbrengst tot ieders verrassing door Seolto gedoneerd werd aan het KWF Kankerfonds. "Dat hadden we voor de veiling niet vermeld, maar Maarten van der Weijden heeft ook ons geïnspireerd."

Scouts

Naast de grote namen mogen ook drie amateurjeugdelftallen meedoen aan het toernooi. Ten eerste natuurlijk de elftallen van Seolto en Virtus zelf, maar ook Stiphout Vooruit uit Helmond mag na het winnen van het kwalificatietoernooi tegenstand bieden aan de dertien deelnemende profclubs. "Hartstikke spannend," zegt Dennis de Raad. Dat het niet zomaar om een paar jeugdspelers gaat, blijkt wel uit het feit dat tijdens het speelweekend KNVB-scouts het toernooi komen bezoeken.

Arbitrage

Bij een toernooi van dit kaliber moet er ook deugdelijke arbitrage staan. Jack van Hulten heeft er samen met Jimmie Beljaars voor gezorgd dat de wedstrijden, die vijfentwintig minuten duren, gefloten worden door acht scheidsrechters van niveau. Datzelfde geldt voor de catering. Geen broodjes kroket of frikandel tussen de middag, maar een kok gespecialiseerd in sportcatering verzorgd in de keuken van de brandweerkazerne van Zevenbergen een verantwoorde lunch voor alle tweehonderd kinderen en hun begeleiders.

Bekerwedstrijd

Er komt dus veel kijken bij de organisatie van een voetbaltoernooi als dit vertellen Snuverink en De Raad, maar zij verwachten dat het alle tijd en inzet waard gaat zijn. "We hopen echt heel veel publiek te ontvangen dat komt kijken naar voetbal op hoog niveau." Op zaterdag is er na de toernooiwedstrijden ook nog een bekerwedstrijd van het eerste elftal van Seolto en aansluitend is er een gezellige feestavond met livemuziek. Moerdijk International Cup U-11 start vrijdag 7 september om 18.30 uur en zondag worden alle finales gespeeld.[l]