Na het leegpompen werd een vloer aangetroffen in de sluis. FOTO BRABANTSE DELTA
Na het leegpompen werd een vloer aangetroffen in de sluis. FOTO BRABANTSE DELTA Foto:

Diepste punt Keenesluis bereikt

STANDDAARBUITEN - De restauratie van de historische Keenesluis in Standdaarbuiten vordert. Inmiddels is de sluis leeggepompt en uitgebaggerd. De partijen hebben samen het diepste punt bereikt.

DOOR MONIQUE JANSEN

De volgende stap is de restauratie van het natuursteen, het staalwerk, het houtwerk en het metselwerk. Hiervoor worden speciaal drie nieuwe soorten bakstenen gebakken. Om overal goed bij te kunnen wordt er in de sluis een steiger geplaatst. Ook vindt reconstructie van het scheprad plaats. De gemeente Moerdijk heeft geld gereserveerd voor een picknickplek naast de Keenesluis.

Grens

Waterschap Brabantse Delta, provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat restaureren in samenwerking met stichting Beleef de Keenesluis de historische sluis bij Standdaarbuiten. Hiermee gaat de Keenesluis een mooie toekomst tegemoet en wordt de kwaliteit van de omgeving vergroot. De werkzaamheden vorderen gestaag. Naar verwachting is de restauratie eind 2018 klaar. De Keenesluis ligt precies op de grens van Standdaarbuiten en Fijnaart, in de gemeente Moerdijk. Hij is gebouwd in de rivier de Mooye Keene en is 249 jaar oud, uniek erfgoed en in vervallen staat. Deze sluis staat op een plek met een rijke historie en is omringd door mooie natuur.

'Sluis is 249 jaar oud'

Uniek zicht

Het leegpompen van de sluis zorgde voor een uniek zicht. De bruine streep op de wanden geeft aan tot waar het waterniveau heeft gestaan. Er is een vloer aangetroffen die bestaat uit hout en bakstenen. Iets wat voor het bijna 250 jaar oud sluisje gangbaar is. Ook zijn er diverse drempels op de sluisbodem aanwezig. Hier kwamen de sluisdeuren tegenaan als de sluis dicht moest. De boog op de foto is de brug waarover de Barlaaksedijk ligt. Deze brug is later gebouwd dan de sluis. De muur rechts op de foto is afkomstig van het voormalige stoomgemaal. De donkere balk is een natuurstenen zuil waarlangs een vroegere sluisdeur draaide. Op de vloer is nog een scharnierpunt te zien. Het bovenste scharnier ligt achter de boog. Verderop in de sluis, ter hoogte van de graafmachine, komt een nieuwe sluisdeur.

Waterinlaat

De sluis doet nu mede dienst als waterinlaat voor de Keenehaven. De waterinlaat wordt nu handmatig bediend. Automatisering van de inlaatschuif maakt het peilbeheer nauwkeuriger. In het bijzonder kan de geautomatiseerde inlaat een steentje bijdragen aan het voorkomen van regionale wateroverlast. De inlaat wordt direct gesloten als er wateroverlast dreigt te ontstaan.[l]