De kinderen doen de kapper na. FOTO TIES STEEHOUWER
De kinderen doen de kapper na. FOTO TIES STEEHOUWER

Jeugdtoneel Moerdijk start toneelseizoen

MOERDIJK – Pas op 13 en 14 april van het volgende jaar gaan de kinderen van het Jeugdtoneel Moerdijk weer het toneel op van de Ankerkuil maar vorige week werd er al voorzichtig begonnen met de voorbereidingen van het nieuwe stuk.

DOOR TIES STEEHOUWER

Voorzichtig omdat de regisseur Lotte de Krom nog niet kon zeggen wat er voor april 2019 op het programma komt te staan. Dat komt omdat ze zelf het toneelstuk gaat schrijven en daarvoor moet ze eerst weten welke kinderen daarvoor in aanmerking komen en wat hun capaciteiten zijn.

Veel liefde

De groep kinderen die verleden week in de Ankerkuil waren bestonden deels uit jongens en meisjes van de oude garde en deels uit kinderen die voor het eerst kwamen proeven van de kunst van het toneelspelen. Daarbij waren ook enkele jongens en daar was de voorzitter van het jeugdtoneel in Moerdijk, Pedro Mendes de Leon best blij mee. "We hebben een groot tekort aan jongens en dat betekend dat de te spelen stukken daar op aangepast moeten worden'. Het dorp Moerdijk is een kern met veel liefde voor het toneel. Naast jeugdtoneel is er ook de Toneelvereniging Moerdijk voor volwassenen. Soms gaan er wel eens leden over van de jeugd naar het "grote toneel". Dit jaar stapt Marius Buijs over.

Voorstellen

Het nieuwe toneelseizoen van het Jeugdtoneel Moerdijk begon met het voorstellen van de oude en de nieuwe spelers. Zittend in een kring op de vloer van de Ankerkuil kreeg iedereen het woord. Op de vraag waarom ze bij het toneel zaten waren de meeste antwoorden 'ik vind het leuk' en 'mijn vriendinnetje zit er ook op'. Na het voorstelrondje moesten de bijna 20 kinderen echt aan de bak en daar hadden ze best zin in. Uit de reeks oefeningen daarna bleek dat het met het toneeltalent bij de jeugd in Moerdijk wel goed zit. Onder leiding van de regisseuse Lotte de Krom moesten haar leerlingen onder andere uitbeelden een oud vrouwtje, een boef en een schoolmeester. De Krom studeerde aan het ROC in Tilburg en aan de Academie voor Theater als docente. Ze geeft les aan de Nieuwe Veste in Breda. Haar voorkeur ligt daarbij bi het grote, typematige spel. In haar lessen en voorstellingen staat schaamteloos durven spelen centraal. Lotte werkt daarom ook graag met spelers van alle leeftijden, van kinderen tot bejaarden.

Standbeeld

Het jeugdtoneel in Moerdijk zorgt al jaren voor twee afgeladen zalen. De laatste jaren werden met veel succes opgevoerd stukken met als thema Pinokkio, een meisje met knalrood haar en Schoffies. Welk thema het wordt in 2019? Daar moet Lotte de Krom nog even over nadenken en natuurlijk ook de tekst schrijven.[l]