Hella van der Wijst gaf een sprituele wandeling in Klundert.
Hella van der Wijst gaf een sprituele wandeling in Klundert. Foto: Ties Steehouwer

Vrouwen Van Nu wandelen met Hella van der Wijst

KLUNDERT – 56 vrouwen van de afdelingen Noordhoek, Willemstad en Dinteloord van de vrouwenvereniging Vrouwen Van Nu wandelden vrijdag samen met de TV en radio maakster Hella van der Wijst over de wallen van Klundert. Niet om de vestingwerken te bekijken maar om in groepjes te wandelen over de vestingwerken en te praten over de dingen des levens.

DOOR TIES STEEHOUWER

In de uitnodiging van de drie afdelingen stond dat de leden werden uitgenodigd om "deel te nemen aan een spirituele wandeling". Van der Wijst heeft al een ruime ervaring in deze soort wandelingen. Bij het grote publiek werd ze bekend door het tv-programma De Wandeling van de KRO. Voor de KRO maakte ze ook Het gevoel van de vierdaagse. Ook was ze verslaggever bij Brandpunt. In 2015 maakte Van der Wijst de overstap naar EO/IKON. Eind maart van dat jaar werd ze daar onder meer een van de presentatoren van het dagelijkse tv-programma Geloof en een Hoop Liefde en van het wekelijks programma Bakkie Troost. Daarnaast schreef ze het boek Hella's Voetsporen. Voor reportages tijdens de oorlog in Bosnië en reportages over de doodstraf kreeg Van der Wijst het Marga Klompé Stipendium.

Ervaring

Zoals gezegd heeft Van der Wijst ruime ervaring in het omgaan met mensen zodat het tijdens de wandeling in Klundert een prima en misschien ook wel een inspirerende middag werd. Op de vraag aan haar of ze het niet gênant vindt dat mensen op de tv hun ziel bloot leggen antwoord ze 'Veel mensen hebben steun aan deze programma's omdat ze dan merken dat ze niet alleen staan'. Na een openingswoord door de dagvoorzitter Jannie Meeuwisse gingen de dames in groepjes van 6 personen op pad. Hella van der Wijst pendelde de hele middag van groepje naar groepje. De deelnemers hadden voor onderweg papieren opdrachten en vragen meegekregen zoals "Doe je wel eens datgene wat je diep van binnen voelt?", "Vertel een verhaal over je eigen vader" en "Als je een tweede kans zou krijgen zou je die dan alsnog pakken?"

Schroom

Indringende vragen waarop vooral in het begon met een zekere schroom door de dames op in werd gegaan. Of het aan het uitzicht vanaf de Suikerberg lag is niet bekent maar toch kwamen de dames snel los en gaven ze zich geestelijk bloot. Zeker toen de religieuze opvoeding uit hun jeugd aan de orde kwam werd er heel wat boven water, zowel positief als negatief, gebracht. De meeste antwoorden kwamen los als het over de persoonlijke situatie van de dames ging zoals het overlijden van een echtgenoot of het begrijpen van de kleinkinderen. Er waren ook vrolijke momenten zoals toen bijvoorbeeld een van de dames het lied "Laat de zon in je hart" over de wallen liet klinken. Na afloop werd er in de Stad Klundert geëvalueerd en werden de houten L voor liefde, de H voor hoop en de G voor geloof uitgedeeld. Bestuurslid van de afdeling Willemstad, Corry Chamuleau vertelde dat het goede zaak was om eens vrouwen van en andere afdeling te spreken. 'Hoe lossen zij bijvoorbeeld de vergrijzing in de vrouwenbeweging op'?.[l]