Afvalstoffenheffing stijgt met 7,7 procent

MOERDIJK - De afvalstoffenheffing in de gemeente Moerdijk stijgt volgend jaar met 7,7 procent. Dat is meer dan de prijsindexatie.

DOOR MONIQUE JANSEN

"Ik vind dit jammer, maar dit komt door de toename van de verwerkingskosten van het afval en de hogere kosten na de aanbesteding van de exploitatie van de milieustraat", vertelt wethouder Jack van Dorst. Hij benadrukt dat de stijging niets te maken heeft met de nieuwe manier van afval inzamelen in de gemeente Moerdijk. Bewoners moeten hun restafval tegenwoordig zelf wegbrengen naar een ondergrondse container. Van Dorst ziet dat mensen hun vuil daardoor beter zijn gaan sorteren: "Als we dat niet hadden gedaan, dan was de stijging van de afvalstoffenheffing nog hoger geweest door de hogere hoeveelheid restafval."

Prijsindexatie

De OZB en de rioolbelasting gaan met 2,5 procent omhoog. Dat is volgens de prijsindexatie. Een bewuste keuze volgens Van Dorst: "Dit doen we al tien jaar zo. We zijn er trots op dat dit steeds lukt." Op deze manier blijft de stijging van de lastendruk voor de burger beperkt. Die komt gemiddeld uit op 4,21 procent ten opzichte van 2018.

Positieve meerjarenraming

De gemeentebegroting voor 2019 is verder sluitend. Ook de meerjarenramingen tot 2022 zijn positief. "We hebben ons huishoudboekje op orde. Dat betekent dat er geen extra toezicht nodig is vanuit de provincie. We hebben ook nog beperkt ruimte voor nieuwe ontwikkelingen", geeft Van Dorst aan. Daardoor heeft de gemeenteraad ook nog mogelijkheden om eventueel nog wensen in te dienen. Het college wil zich de komende jaren inzetten voor beleid om beter om te gaan met de klimaatverandering, prettig en veilig wonen, de economie als versneller voor een vitaal Moerdijk, ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben en partnerschap in een samenleving die verandert. Daarbij worden mensen nauwer betrokken bij de gemeente.[l]