Het huidige bestuur van de Kruisvereniging Zevenbergen. FOTO MARCEL OTTERSPEER
Het huidige bestuur van de Kruisvereniging Zevenbergen. FOTO MARCEL OTTERSPEER Foto: Marcel Otterspeer

Kruisvereniging Zevenbergen viert jubileum

ZEVENBERGEN - Op 6 november van dit jaar is het veertig jaar geleden dat het katholieke Wit Gele Kruis en het protestantse Groene Kruis fuseerden tot de huidige Kruisvereniging Zevenbergen. De fusie ging niet zonder slag of stoot, want het heeft zo'n twee jaar overleg gekost alvorens deze tot stand kwam vertelt penningmeester Leo van Wijngaarden.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Veertig jaar later kan de Kruisvereniging Zevenbergen met trots terugkijken op hetgeen bereikt is. Om het jubileum te vieren, wordt aankomend weekend een geheel verzorgde boottocht voor alle leden georganiseerd.

Boottocht

Tot grote verrassing van het bestuur schreven voor deze boottocht drie keer zoveel leden in dan verwacht. De leden bestaan uit zo'n achttienhonderd gezinnen vertelt voorzitter Ger Bons. "En het is inmiddels wel een beetje een vergrijsde club aan het worden," voegt hij hieraan toe. Een van de speerpunten van het huidige bestuur is dan ook op zoek gaan naar verjonging en aansluiting vinden bij deze doelgroep.

'Het is een vergrijsde club aan het worden'

Positie

Oudgediende Leo van Wijngaarden, al veertig jaar bestuurslid in de functie van penningmeester, wijdt de vergrijzing aan de huidige positie die de Kruisvereniging Zevenbergen in de maatschappij inneemt. "Vroeger waren de wijkzusters bij ons in dienst. Ze mochten en konden toen heel veel. Op babygebied gold hetzelfde. De Kruisvereniging verzorgde bijvoorbeeld alle inentingen van baby's. Door wettelijke veranderingen zijn deze functies elders ondergebracht." Jonge mensen komen dus niet maar zo meer met de Kruisvereniging in aanraking.

Sponsoring

Toen de Kruisvereniging de belangrijkste taken af moest staan, moest ze ook een deel van het opgebouwde vermogen inleveren vertelt Van Wijngaarden. Met het deel wat ze wel mochten houden, heeft de vereniging altijd hele leuke en maatschappelijk verantwoorde dingen gedaan. Zo hebben vijftien sportverenigingen dankzij de Kruisvereniging Zevenbergen nu een AED-apparaat hangen. Er zijn twee gezondheidsmarkten gehouden in Zevenbergen. De EHBO heeft oefenpoppen gesponsord gekregen en COPD-patiënten hebben dankzij een financiële bijdrage professionele begeleiding gehad bij het verbeteren van hun conditie.

'We willen ons
maatschappelijk inzetten'

Wijkzuster

Het zijn een paar voorbeelden die Van Wijngaarden noemt. "We willen ons als vereniging maatschappelijk breed inzetten, zodat het geld van de leden ook bij de leden blijft", zegt hij hierover. Secretaris Lenie Jansen en de voorzitter vertellen dat de Kruisvereniging landelijk gezien bijna niets meer voorstelt. Alleen in West-Brabant speelt de vereniging nog wel een rol van betekenis door onder andere de ondersteuning aan het project de Wijkzuster. Zo heeft de Kruisvereniging in 2017 twee koffers met hulpmiddelen ter beschikking gesteld aan de wijkzusters met allerlei hulpmiddelen voor de mensen die zij bezoeken.

Enquête

Op korte termijn is de Kruisvereniging Zevenbergen voornemens een enquête te houden om te analyseren waar zij zich in de toekomst op moet richten. Het bestuur wil heel graag weer jonge(re) mensen en gezinnen aan zich binden. Ook de grote groep mantelzorgers die inmiddels is ontstaan vanwege de participatiewetgeving heeft de vereniging op de korrel om zich op te focussen. Het lidmaatschap van de Kruisvereniging Zevenbergen kost 18,95 euro per jaar. Naast veel informatie krijgen de leden hiervoor ook diverse kortingen op allerhande hulpmiddelen.

Meer informatie is te vinden op www.dekruisvereniging.nl.[l]