De pilot gaat in vanaf de nieuwe dienstregeling op zondag 9 december, mits de gemeenteraad akkoord gaat met de financiering. FOTO SHUTTERSTOCK
De pilot gaat in vanaf de nieuwe dienstregeling op zondag 9 december, mits de gemeenteraad akkoord gaat met de financiering. FOTO SHUTTERSTOCK Foto: Shutterstock

Unieke buspilot van start in Moerdijk

MOERDIJK - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk ligt, is vanaf december ook openbaar vervoer (OV) binnen de gemeente Moerdijk mogelijk in de avond van 19.00 tot 00.00 uur en in de weekenden.

DOOR PETER HOUTEPEN

"We zijn al een tijd bezig als gemeente om te kijken naar mobiliteitsoplossingen in het openbaar vervoer", vertelt wethouder Thomas Zwiers. "Hiertoe gaan we nu met een pilot van start, eigenlijk een unieke pilot: Braboflex. Die loopt als enige in Brabant op dit moment in Helmond, maar dus nog niet in een plattelandsgebied als onze gemeente met allerlei verschillende kernen." De proef is een gezamenlijk initiatief is van de provincie Noord-Brabant, vervoersbedrijf Arriva en de gemeente Moerdijk.

Vast tarief

De pilot houdt openbaar vervoer op afroep in, waarbij je in de daluren en in het weekend van bushalte naar bushalte kunt reizen voor een vast tarief van 3,50 euro. De service is op afroep beschikbaar. "Stel dat je van Standdaarbuiten naar Willemstad wilt en daar op een bepaald tijdstip wil zijn, dan krijg je een tijd door waarop je bij de bushalte moet staan. Tijdens het vervoer haalt de (taxi)bus mogelijk ook nog andere mensen op." De exacte spelregels worden binnenkort bekend gemaakt.

Behalve reizen van bushalte naar bushalte binnen de gemeente Moerdijk, kan ook gereisd worden naar vastgestelde OV-knooppunten, zoals de stations Zevenbergen, Lage Zwaluwe en Oudenbosch, busstation Oud Gastel, Dinteloord halte Zuideinde en Numansdorp halte A29.

Bouwsteen

Gedeputeerde Christophe van der Maat meldt vanaf het provinciehuis in Den Bosch: "In onze nieuwe visie op gedeelde mobiliteit, vormt flexibel openbaar vervoer een belangrijke bouwsteen. Ik ben dan ook blij dat we samen in Moerdijk van start kunnen met de pilot. Dit biedt ons waardevolle informatie over hoe we flexibel vervoer kunnen inzetten in landelijk gebied en welke kenmerken en prijsstelling daarbij horen."

Financiering

De pilot Bravoflex gaat in vanaf de nieuwe dienstregeling op zondag 9 december, mits de gemeenteraad akkoord gaat met de financiering. In totaal is een krediet van 200.000 euro nodig, waarvan een derde deel (67.000 euro) voor rekening komt van de gemeente Moerdijk. Het andere deel wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant en Arriva. Bij de opzet van deze pilot is uitgegaan van honderd ritten per maand.[l]