Dan en Adje Kouters in hun winkel aan de Molenstraat. FOTO: MIRYAM VAN DER STEE
Dan en Adje Kouters in hun winkel aan de Molenstraat. FOTO: MIRYAM VAN DER STEE Foto: Miryam van der Stee

Poeliersbedrijf Kouters bestaat vijftig jaar

ZEVENBERGEN – In oktober is het vijftig jaar geleden dat Jos Kouters het huidige poeliersbedrijf Kouters startte aan de Molenstraat in Zevenbergen. Samen met zijn vrouw Riet en later aangevuld met zijn zoon Dan en diens vrouw Adje hebben zij een zaak neergezet die bekend is in de wijde omgeving van Zevenbergen. Het vijftigjarig jubileum is een mooi moment om stil te staan bij de herinneringen en ontwikkelingen die de gezellige winkel in al deze jaren heeft gemaakt.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Jos Kouters is een boerenzoon die al op jonge leeftijd een goede handel in kippen bestierde. Achterop zijn fiets reed hij met zijn waar langs zijn klanten. In 1963 behaalde hij zijn vakdiploma als poelier en vijf jaar later opende hij het poeliersbedrijf aan de Molenstraat. Vanzelfsprekend hielp de hele familie mee en zoon Dan groeide daardoor het vak in. Hij haalde in 1980 zijn vakdiploma voor dit naar eigen zeggen mooie ambacht. Want echte poeliers zijn er niet veel meer in Nederland, nog maar een paar honderd. Daarom zijn Dan en Adje Kouters ook heel trots op hun zaak die al jaren kan vertrouwen op een grote vaste klantenkring. "We zien dat de kinderen van onze oudere klanten ook weer klant bij ons zijn of worden en dat vinden we mooi."

Leveranciers
"Klantvriendelijkheid en kwaliteit zijn onze kernwaarden," vertelt Dan. "We doen hier geen concessies aan." De honderden kilo's kip die wekelijks over de toonbank gaan, hetzij als poot, bout, kluifje of filet worden alleen geleverd door nauwkeurig geselecteerde leveranciers. "Onze La Lande scharrelkippen komen bijvoorbeeld uit Frankrijk. De beste in zijn soort." Ook de eendenborst en kalkoenen, zeer populier met de kerstdagen, haalt Kouters uit Frankrijk. De kerst is de drukste periode voor Dan en Adje. "Dan is het echt alle hens aan dek en komt zelfs mijn vader altijd nog helpen om de bestellingen weg te werken." Niet alleen ligt er dan gevogelte in alle soorten en maten in de netjes en goed gesorteerde vitrine, maar ook wild en natuurlijk de zelfgemaakte hazenpeper.

Assortiment
En niet alleen de hazenpeper komt uit eigen keuken. Dan en Adje bereiden samen achter de winkel of thuis in Noordhoek vele gerechten die door de klant thuis slechts opgewarmd hoeven te worden zoals de bekende Thaise kip. De zelfgemaakte pruimenportsaus die al maanden van tevoren in grote potten staat te wekken, komt van pruimen uit de boomgaard van vader Jos. En de klanten kunnen niet wachten totdat die potten open mogen vertelt Dan lachend. "De grootste verandering die we de afgelopen jaren zien, is de vraag naar convenience food en daar spelen we met deze kant-en-klaar maaltijden en toebehoren op in." Ook is het assortiment in de loop der jaren toegenomen.

Grill
Naast particuliere klanten heeft Kouters ook een vaste klantenkring binnen de lokale horeca. De kipsaté van Kouters staat op mening menukaart. Er worden wekelijks zo'n zestig kilo van deze stokjes gemaakt. Net als de kilo's kipkluifjes die de grill in gaat die buiten op de stoep voor de winkel staat. Iedereen die door de Molenstraat komt, ruikt de geurende grill al van ver. "Mensen komen er speciaal om, ook van buiten de gemeentegrenzen," weet het echtpaar Kouters. Klanten waarderen dus hun specialisme en daarmee onderscheiden ze zich tot op de dag van vandaag nog steeds. Dan heeft geen opvolger die het bedrijf wil overnemen, maar is zelf ook nog lang niet klaar om te stoppen. "Voorlopig hebben we er nog plezier in en gaan we door voor onze klanten en we zien wel wat de toekomst brengt." [l]