De brandweerkazerne in Willemstad is niet meer van deze tijd.
De brandweerkazerne in Willemstad is niet meer van deze tijd. Foto:

Gemeente Moerdijk zet in op 125 tot 175 woningen

MOERDIJK - Geheel in lijn met het coalitieakkoord gaat de gemeente Moerdijk met voorrang een aantal bouwprojecten ontwikkelen om de nood op de woningmarkt te lijf te gaan. De gemeente plant in dit kader zo'n 125 tot maximaal 175 woningen in vier kernen.

DOOR PETER HOUTEPEN

Het grootste project betreft de Blauwe Hoef in Klundert, waar ingezet wordt op 75 tot 100 woningen. In Fijnaart staan op de locaties De Kreuk en Julianastraat (bij het oude schooltje) 25 tot 40 woningen in de planning. Verder wil de gemeente maximaal 15 woningen laten bouwen bij de volkstuinen in Willemstad en 10 tot 20 in het gebied bij de Wethouder Tromperstraat in Langeweg.

Grote opgave

"Als het om woningaanbod gaat, ligt er een grote opgave en dus is het belangrijk dat we daar snel mee aan de slag gaan", legt wethouder Désirée Brummans uit. "En daarbij bouwen we zoveel mogelijk voor alle leeftijdsgroepen en inkomensgroepen. Dus bijvoorbeeld huurappartementen bij Moye Keene en levensloopbestendige woningen in de Julianastraat in Fijnaart."

Snel

"Het betekent trouwens niet dat geïnteresseerden zich nu meteen kunnen inschrijven", maakt Brummans een kanttekening. "We starten deze projecten nu op, maar in veel gevallen gaat het om trajecten waarvan de voorbereiding meerdere jaren in beslag neemt. Maar het is ontzettend belangrijk dat we snel aan de slag gaan."In Klundert is de grootste vraag naar nieuwbouw. "Daarom vind ik het zo belangrijk dat daar snel wordt gestart met de ontwikkeling van de Blauwe Hoef." Ook in Fijnaart is de vraag groot. "Al liggen er daar natuurlijk mooie plannen voor Fijnaart West. Voor onze huidige inwoners is het belangrijk om aan die vraag naar nieuwbouw te kunnen voldoen, maar ook om nieuwe mensen van buiten Moerdijk te kunnen blijven aantrekken."

Prioriteit

Naast de bouw van 125 tot 175 nieuwe woningen in vier kernen van de gemeente Moerdijk, heeft het college van burgemeester en wethouders meer ambitieuze plannen. Zo wordt ook extra prioriteit gegeven aan nieuwe voorzieningen die moeten zorgen voor een aantrekkelijke Moerdijkse woonomgeving. In dit kader wordt door de gemeente samen met de initiatiefnemer de haalbaarheid van het foodcourt bij wegrestaurant Kanters in dorp Moerdijk onderzocht, wordt de renovatie van De Westhoek in Zevenbergen afgerond en de sporthal van De Borgh aangepakt. "De hal is al redelijk oud, maar niet van de gemeente. Dat is de eigenaar van De Borgh", licht wethouder Eef Schoneveld toe. "Als gemeente hebben wij echter wel als taak om sportfaciliteiten aan te bieden voor onze scholen, met name het Markland College."

Vloer

Drie jaar geleden werd de vloer van de hal nog afgekeurd. Schoneveld: "Wij proberen iedere keer de eigenaar van De Borgh ertoe te bewegen om de voorzieningen aan te brengen die nodig zijn om het gebouw up-to-date te houden. De investering voor de vloer was dusdanig dat de gemeente die toen op zich genomen heeft. Als we verder niks doen zijn we de komende tien jaar enkele miljoenen euro's kwijt aan onderhoud. We moeten dus nu een keuze gaan maken: renoveren, of afbreken en opnieuw bouwen. Alle opties zijn wat dat betreft open. Hoe dan ook willen we dit project in de volle breedte op gaan pakken. Daar willen we ook de verenigingen die gebruik maken van de hal en de omgeving betrekken."

Klein

Een ander ambitieus plan is een nieuwe brandweerkazerne in Willemstad die aan alle moderne eisen voldoet. "Over de kazerne wordt al jaren gesproken, nu gaan we concrete stappen zetten", zegt wethouder Jack van Dorst. "Het huidige gebouw is al vrij oud en bovendien heel erg klein. De chauffeurs van de brandweervoertuigen hebben moeite met het uitrijden bij een uitruk. Het gebruik van de kazerne is voor de organisatie gewoon erg gedateerd qua indeling en mogelijkheden."

Parking

Verder wordt in Noordhoek d'Ouwe School ontwikkeld en wordt voor een nieuwe parking ten behoeve van vrachtwagenchauffeurs aan de A16 samen met het Rijk en de provincie een geschikte locatie gezocht.

Op dit moment wordt in de Moye Keene in Klundert ook al een bouwproject voorbereid.
Voor de d'Ouwe School in Noordhoek worden ook plannen gemaakt. FOTO'S TIES STEEHOUWER