De vroegere prins carnaval en secretaris van het LAK ziet het voor 2019 helemaal zitten. ARCHIEFFOTO TIES STEEHOUWER
De vroegere prins carnaval en secretaris van het LAK ziet het voor 2019 helemaal zitten. ARCHIEFFOTO TIES STEEHOUWER Foto:

Carnaval in Loerendonck verliest de moed niet

KLUNDERT - Op de openbare vergadering van de Loerendonckse Algemene Karnavalsstichting (LAK) kwamen best veel mensen af, maar personen die de kar willen gaan trekken leverde dat niet op. De club worstelt al jaren met te weinig mensen die de verantwoordelijkheid willen nemen om het carnaval door te zetten.

DOOR TIES STEEHOUWER

De LAK werd opgericht in 1972. Sindsdien wordt in Loerendonck ieder jaar carnaval gevierd. De eerste prins was prins Jan in de persoon van Jan Bastiaanse. Hij was hoofd van basisschool De Rietvest, die toen nog St. Jan Baptistschool heette. Hij was afkomstig uit Terheijden, een plaats waar carnaval in 1972 al uitbundig werd gevierd. Niet in Klundert, daar had de bevolking er in eerste instantie niet zo'n trek in. De carnavalsoptocht werd zelfs van achter de gordijnen bekeken. Klundert kreeg dan ook de naam Loerendonck als carnavalsnaam.

Zaal

Een van de problemen is dat er in Klundert eigenlijk geen grote zalen meer zijn om carnaval te vieren. Jarenlang was het Parochiehuis de residentie van de prins en er werd ook carnaval gevierd in De Beurs in de Voorstraat en in café Leys in de Hoogstraat. Het parochiehuis is bijna gesloopt en de andere twee zalen hebben een andere bestemming gekregen zodat alleen de Niervaert open blijft om massaal carnaval te vieren. Het elfde van de elfde bal op vrijdag 9 november zal dan ook in de grote zaal van deze locatie worden gehouden. Dat gaat gebeuren onder het motto 'Houtem vast é'.

Buitenaf

Het is gebruikelijk dat op dit bal en nieuwe prins wordt gepresenteerd, maar dat gaat dit jaar niet gebeuren. Walter van Hattum, secretaris van het LAK en voormalig prins: "We zijn nog steeds zoekende naar een nieuwe man of vrouw om de kar te trekken." Zelf deed Van Hattum dat de laatste vier jaar. Hij denkt dat het tijd is om ook het carnaval in Klundert in een nieuw jasje te steken. Vooral vanuit de Rietvestschool stroomt er al jaren veel jeugd het Loerendonckse carnaval in, maar ze daarna ook vast te houden is moeilijker. "Daarom gaan we een organisatie van buitenaf aantrekken, We Touch Events."

Route

Op zaterdag 9 november zal er geen nieuwe prins worden gekozen, maar wel een nieuwe jeugdprins of prinses. Voor het carnaval van 2019 is de grote verandering de plaats en de route waar de grote optocht van start zal gaan. Dat gebeurt niet meer in de Moye Keene, maar in de Prins Willemstraat. De ontbinding is bij de Niervaert voor de prijsuitreiking. In de Niervaert wordt ook het carnavalsontbijt op zondag gehouden.[l]