De toekomstige bewoners mochten een paaltje slaan
De toekomstige bewoners mochten een paaltje slaan Foto: Amy Klaverveld

Bouw Zomervlinder officieel van start

STANDDAARBUITEN - In Standdaarbuiten werd vrijdag het weekend feestelijk ingeluid. De kopers van de nieuwbouwwoningen aan de Zomervlinder mochten vrijdag een paaltje slaan in de grond van hun nieuwe huis. Van de projectmanager ontvingen ze een bord met hun naam erop en een fles champagne.

Tien paar kurken schoten tegelijkertijd van de fles. De tien kopers van de nieuwe woningen werden gefeliciteerd en de start van de bouw is nu echt begonnen.

'Een goede buur is beter dan een verre vriend'

Starterswoningen

Bijna alle woningen aan de Zomervlinder zijn echte starterswoningen, een enkele levensloopbestendig. Deze waren binnen twee weken al verkocht. Wethouder Désirée Brummans was namens de gemeente Moerdijk aanwezig. "De huizenmarkt is nu belangrijker dan ooit. Ik hoop dat we nog meer van dit soort projecten in de kernen van Moerdijk krijgen." Donderdagavond besloot de gemeenteraad het potje voor startersleningen aan te vullen met een miljoen euro. Het potje was namelijk helemaal leeg. De ruime meerderheid van de gemeenteraad zag het belang van extra budget in. "Jonge stellen en kinderen geven een impuls aan een dorp en houden de leefbaarheid hoog," aldus gemeente Moerdijk.

'De huizenmarkt is nu belangrijker dan ooit'

Hamer

Met een enorme hamer mochten de toekomstige bewoners een goede mep op een houten paaltje geven. Een van de bewoners had hulp nodig van de projectleider, de hamer was net iets te zwaar voor haar.Het officiële startsein is vrijdag gegeven, maar de bouw van de woningen is al even aan de gang. Volgende week wordt zelfs de fundering al gestort. Deze woningen krijgen ook allemaal zonnepanelen, waardoor ze duurzaam zijn ingericht. De woningen zijn onderdeel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, waarbij de kopers mee mochten denken in het ontwerpproces. Het voortraject heeft een jaar geduurd.

'Jonge stellen en kinderen houden de leefbaarheid groot'

Buren

Met een hapje en een drankje praatten de toekomstige bewoners nog enthousiast na. Aan het gelach en het volume was het enthousiasme goed te horen.Van een ouder stel tot aan zelfstandige jongeren, de wijk zal gevuld worden met genoeg vreugde. Het duurt nog even voordat ze er daadwerkelijk wonen, maar kwaad kan het zeker niet om de nieuwe buren te leren kennen. Ze zeggen niet voor niets: "een goede buur is beter dan een verre vriend."[l]