Dirigent Kees van Vugt in actie voor Het Westhoeks Mannenkoor
Dirigent Kees van Vugt in actie voor Het Westhoeks Mannenkoor Sanne Voogt

Dirigent Kees van Vugt zwaait af bij Het Westhoeks Mannenkoor

KLUNDERT - Na ruim 10 jaar de muzikale leiding van Het Westhoeks Mannenkoor (WMK) in handen te hebben gehad, heeft dirigent Kees van Vugt zijn besluit bekend gemaakt dat hij het dirigeerstokje van het koor uiterlijk eind juni 2019 neer zal gaan leggen. Dit verrassende besluit werd hem vooral ingegeven door zijn drastisch gewijzigde persoonlijke situatie en de wens is om de komende periode de tijd aan zichzelf te hebben en minder gebonden te zijn door koorverplichtingen.

Het bestuur en de leden van het koor hebben respect en alle begrip voor zijn beslissing, maar ervaren het als bijzonder spijtig. Kees is de vierde en langst zittende dirigent van het WMK. In de elf jaren dat Kees voor het koor heeft gestaan, is niet alleen hijzelf gegroeid als dirigent, maar heeft hij vooral het WMK als koor op een hoger plan gebracht en heeft hij het koor een duidelijke eigen “sound” gegeven. Ook heeft hij het repertoire van het koor een drastisch verfrist, het merendeel van de nummers bestaat tegenwoordig hoofdzakelijk uit evergreens die bij het publiek altijd bijzonder in de smaak vallen. Zijn positieve inbreng heeft ervoor gezorgd dat het ledental van het koor de laatste jaren gestaag is gegroeid.

Geschikte opvolger
Toen Kees van Vugt in september jl. in het koor aankondigde dat zijn periode als dirigent van het WMK er uiterlijk in juni 2019 op zou zitten, is het bestuur van het WMK direct aan de slag gegaan om een geschikte opvolger voor Kees te vinden. Er werd een profiel opgesteld waaraan de dirigent moest voldoen. De nieuwe dirigent moet in staat zijn om het ongeveer 55-koppige koorgezelschap hoofdzakelijk bestaande uit “haantjes” goed in het gareel te houden, de opgaande kwalitatieve lijn van het koor door te trekken en bij te dragen aan het behoud van de gezellige en vriendschappelijke sfeer binnen het koor. Daarnaast wordt verwacht dat de dirigent voort weet te borduren op de gemaakte repertoirekeuze en, niet onbelangrijk, bij te dragen aan verjonging van het koor door gaandeweg het repertoire aan te vullen met nummers van meer recente datum.

Potentiële kandidaat
Op basis van het opgestelde profiel en eerdere ervaringen, oordeelde het bestuur dat het een goede en voordehand liggende stap zou zijn om Annemiek van den Hoven uit Prinsenbeek als eerste potentiële kandidaat voor het dirigentschap te benaderen. Annemiek heeft eerder als dirigent van het WMK opgetreden, dat was in 2011 toen dirigent Kees van Vugt voor langere tijd was uitgevallen. Ze heeft toen maandenlang als inval dirigent voor het koor gestaan en heeft in dat jaar ook de jubileumreis ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan van het koor naar Brugge meegemaakt. Zowel Annemiek als het koor bewaren aan die periode goede herinneringen. Ook in de jaren daarna is Annemiek nog enkele keren als dirigent ingevallen, iets waar ze duidelijk veel plezier in had. Al bij het eerste gesprek dat het bestuur met Annemiek had, werd duidelijk dat het licht aan beide kanten op groen stond. Voor Annemiek wordt het WMK het derde koor waaraan ze muzikaal leiding geeft.
De datum waarop Kees van Vugt afscheid neemt en Annemiek van den Hoven als dirigente van start zal gaan, zal waarschijnlijk ergens in de eerste helft van 2019 liggen. Een exacte datum hiervoor is nog niet bekend. Of Kees aan het WMK verbonden blijft als lid, zoals hij ooit bij het koor begon, is een besluit dat hij nog zal gaan nemen. [l]