Geconcentreerd werden de Djembés bespeeld. FOTO TIES STEEHOUWER
Geconcentreerd werden de Djembés bespeeld. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Wisselende belangstelling voor Mantelzorgweek

MOERDIJK – Even leek het verleden week of de Blokhut in Helwijk in het Afrikaanse land Mali stond. Dat leek zo omdat ruim tien mantelzorgers probeerden een aanvaardbaar geluid uit de daar aanwezigen djembés te krijgen en dat lukte hen, tot hun eigen verrassing nog prima ook.

DOOR TIES STEEHOUWER

Nadat de mantelzorgers zich in een kringetje hadden opgesteld vertelde de instructeur Leon Linders uit Roosendaal hen dat de plunjezakken die midden in stonden opengemaakt moesten worden zodat met de oefeningen op de trommels kon worden begonnen. Het drummen op de Djembé in de Blokhut was een van de activiteiten in het kader van de Week van de Mantelzorg. De gemeente Moerdijk tekende samen met Surplus voor de organisatie van deze week. Het thema was dit jaar verras de mantelzorger. Samen met een aantal betrokken mantelzorgers is deze week tot stand gekomen. "Er is gekeken naar de diversiteit binnen het activiteitenaanbod om zo alle mantelzorgers iets te kunnen bieden wat zij leuk vinden". Wethouder Eef Schoneveld: "We hebben bewondering voor mantelzorgers; ze maken vaak wat extra mogelijk voor anderen. Daarom maken wij in deze week wat extra mogelijk voor deze mantelzorgers. Van een creatieve en muzikale workshop, een sportieve activiteit tot een graffiti workshop voor de jonge mantelzorger."

Belangstelling

De belangstelling voor de diverse mogelijkheden was erg wisselend. Soms namen er maar een tiental mensen deel terwijl anderen massaal werden bezocht. De activiteiten waren zoveel mogelijk over de gemeente verdeeld. Niet alleen in de grote kernen was wat te doen of te beleven maar ook in de kleine zoals Moerdijk, Helwijk en Langeweg. Iedereen die bij de gemeente te boek staat als mantelzorger had een persoonlijk uitnodiging gekregen.

Graffitiworkshop

Voor hen was er bij Tune Inn in Zevenbergen een graffiti workshop georganiseerd waar bijna 10 kinderen op af kwamen. Er werd die middag heel wat afgespoten door hen. De kleinere evenementen, zoals het bloemschikken in de Ankerkuil in Moerdijk, het aquajoggen in de Niervaert in Klundert en het Djembé spelen in Helwijk trokken niet zo veel deelnemers maar dat deden de grotere wel. Zo werd werd de high tea in de Droom in Langeweg druk bezocht en zorgde Steven Kazan met zijn optreden in De Borg in Zevenbergen voor een volle zaal, maar daar was dan ook een lunchbuffet bij.[l]

Voor de mantelzorgers die niet wilden of konden komen naar de evenementen is er het Waarderingsmenu 2018. Dit menu bestaat uit een cadeaubon van 35 euro. Zij die het waarderingsmenu nog niet aangevraagd kunnen dit nog doen tot 31 december 2018 via de link www.moerdijk.nl/Mantelzorgwaardering.