Sinterklaas komt in Willemstad altijd met de politieboot. FOTO TAMARA BOLLE – DE VISSER
Sinterklaas komt in Willemstad altijd met de politieboot. FOTO TAMARA BOLLE – DE VISSER Foto:

'Je kunt Sinterklaas hier gewoon een handje geven'

WILLEMSTAD - Al jaren komt Sinterklaas aan in de haven van Willemstad. De intocht wordt dan ook steeds groter en populairder. Alex van de Meeberg is al flink wat jaren voorzitter van stichting Sinterklaas Willemstad. Hij blikt terug naar vijftig jaar geleden, toen de muziekvereniging de organisatie voor het eerst overnam.

DOOR AMY KLAVERVELD

Muziekvereniging Oefening Baart Kunst (OBK) nam in 1968 voor het eerst de organisatie van de intocht in handen. Meeberg mocht in 1994 de organisatie overnemen. Een hele klus, zegt hij zelf. "Er komt zoveel meer bij kijken dan je denkt."

Intocht

Ook komend weekend moet Meeberg een hoop regelen voor de intocht. "We starten rond 8:00 uur in de ochtend en zijn pas om 20:00 uur klaar." In de vroege morgen lopen de pieten namelijk al over straat. Bovendien moet de vereniging alles klaarzetten voordat de Sint om 14:00 uur voet zet in de stad, en zijn weg vervolgd naar het buurthuis. In het buurthuis is nog een heel feest, met een DJ en een pietenband Na de intocht zijn ze nog lang niet klaar. Zolang de Sint in het land is, verzorgt de vereniging vele bezoeken en optredens aan onder andere scholen en verenigingen.

'De glunderende kinderen, daar doe je het voor'

Veel veranderd

In de jaren tijd ziet de jaarlijkse intocht er heel anders uit."Nadat we in 2012 een officiële stichting zijn geworden, zijn we het anders aan gaan pakken." Meeberg legt uit dat voorheen gebruik werd gemaakt van een andere boot, nu wordt dat geregeld door de waterpolitie. De groep vrijwilligers groeit ook steeds meer. "We willen vooruit blijven kijken, daarom hopen we ook jongeren bij de organisatie te betrekken."

Dankbaar werk

Volgens Meeberg is het dankbaar werk dat hij doet. "Als je op de kade al die glunderende kinderen ziet, dat is zo overweldigend, daar doe je het ook voor." Voor de intocht komen een hoop toeristen naar Willemstad. "Ze komen zelfs uit België, gewoon omdat de intocht hier zo toegankelijk is. Wij gebruiken namelijk ook bijna geen gebruik van dranghekken dus je kan Sinterklaas en zijn pieten altijd een handje geven." De goedheiligman zit ook niet op zijn paard, maar loopt juist met zijn pieten door de menigte heen. Tijdens de intocht wordt warme drank en koekjes uitgedeeld om op te warmen.

'De intocht is hier gewoon erg toegankelijk'

Lastig

Voor Meeberg is de komst van Sinterklaas ieder jaar weer een hele uitdaging. Daarom benadrukt hij de komst van nieuwe gezichten in de vereniging. "Ieder jaar moeten we weer een nieuw verhaal hebben, na een tijdje ben je uitgedacht. Met nieuwe leden komen ook nieuwe verhalen. Een frisse wind is altijd wel welkom." [l]