De Kerstman bracht ook een bezoekje aan de kerstmarkt in Klundert. FOTO TIES STEEHOUWER
De Kerstman bracht ook een bezoekje aan de kerstmarkt in Klundert. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Helft kerstmarkten afgelast door slecht weer

MOERDIJK – De kerstmarkten in Fijnaart en Moerdijk dorp konden zaterdag niet doorgaan omdat de weersvoorspellingen voor de dag erg slecht waren. De markten in Klundert en Helwijk konden wel doorgaan omdat die binnen werden gehouden. Omdat er blijkbaar erg veel mensen waren die ondanks het slechte weer een kerstmarkt wilden bezoeken trokken die in Helwijk en Klundert extra veel bezoekers. Zo gingen er in het Vlasserij-Suikermuseum in Klunder bijna 400 mensen over de drempel en hadden ze in Helwijk ook niets te klagen ver het aantal belangstellenden.

DOOR TIES STEEHOUWER

Op vrijdagavond werd er in Fijnaart lang vergaderd om te komen tot het besluit om de kerstmarkt af te gelasten. Jan Willem ven Bodegom van de organisatie, de winkeliersvereniging Fijnaart: 'Het criterium was: "Kunnen we de veiligheid van de standhouders en de bezoekers vanwege de te verwachten harde wind garanderen ja of nee. Na lang praten bleek het antwoord nee te zijn zodat we wel moesten besluiten om de boel af te blazen"'. In Moerdijk dorp zat de Stichting Kerstmarkt Moerdijk met hetzelfde probleem maar daar hadden ze er minder moeite mee om de boel af te gelasten omdat enkele jaren geleden er een paar tenten van de dijk werden geblazen en dat ging toen maar net goed.

Speeltoestellen

In Moerdijk gingen ze wel op pad voor het inzamelen van geld voor de speeltoestellen van het nieuwe dorpshart. Jos Schalk fietste als een speer, met zijn kerstmanmuts op, met de collectebussen door het dorp. In café De Put werden de bussen geopend en het geld geteld. De voorlopige tussenstand is nu 14.586,61 euro. Tijdens de derde kerstmarkt op rij in het Vlasserij-Suikermuseum in Klundert was het de hele dag flink dringen geblazen. Voor de kinderen was er een gratis suikerspin en in de keuken van het museum stond de erwtensoep te pruttelen. De kramen stonden opgesteld tussen de museale stukken van het museum. Het aanbod was zeer divers en had een hoge kwaliteit. Zo verkocht Gerry Hamelink uit Noordhoek spullen uit kerstpakketten en vonden de potten honing van de Bijenboerderij uit Strijbeek hun weg vlot naar de afnemers. Het meest tevreden was de man die zelfgemaakte spullen van ruwhouten planken verkocht zoals vogelhuisjes en kerststallen. Aan het eind van de dag moest hij bijna nee verkopen.

Draaimolen en treintje

In Fijnaart oogde Voorstraat in de glimmende regen erg troosteloos maar aan het eind gloorde er hoop. Daar stond voor de dorpskerk de draaimolen te draaien en binnen werd er gezongen door diverse koren. Ook het treintje draaide zijn rondjes door het centrum. In de Vijverhof was het warm en erg gezellig. De pannenkoeken waren niet aan te slepen en het rad van fortuin stond geen moment stil zodat velen met een kerststukje of een kerstkrans naar huis gingen. De mannen die het kerkhof onderhouden hadden alles klaar gezet en stonden de gezelligheid trots te bekijken. De opbrengst van de fraaie kerststukjes en van het rad van fortuin is bestemd voor het onderhoud van de kerk en de gebouwen daaromheen. Het komende weekeinde zijn er nog kerst evenementen in Zevenbergschen Hoek, Klundert met Klundert bij kaarslicht en Willemstad met de vestingdagen.[l]