Minister Grapperhaus laat zich informeren over de situatie. FOTOM MARC OTTERSPEER
Minister Grapperhaus laat zich informeren over de situatie. FOTOM MARC OTTERSPEER Foto: GEMEENTE MOERDIJK/MARCEL OTTERSPEER

Minister Grapperhaus bezoekt industrieterrein

MOERDIJK – Tijdens zijn bezoek aan het Haven- en Industrieterrein Moerdijk heeft minister Ferdinand Grapperhaus aangegeven dat hij vindt dat er meer controle op de zeecontainers moet komen. De minister liet zich tijdens dit bezoek informeren over de problemen van ondermijning in en rondom het havengebied.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Tevens lanceerde hij samen met burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk de campagne 'Meld Misdaad Anoniem' die begin 2019 daadwerkelijk van start gaat. Een campagne die iedereen die in de havens werkt en tevens de vrachtwagenchauffeurs die hier rijden, alert te maken op verdachte zaken en hen te vragen deze zaken te melden. Het is een van de acties die is ingezet om de criminaliteit en ondermijningsproblematiek het hoofd te bieden. De campagne is onderdeel van het integraal actieplan zeehavens Zeeland Brabant en is een samenwerking tussen publieke en private partijen in de haven.

Samenwerking

Minister Grapperhaus signaleerde dat in Moerdijk de lokale overheid en het bedrijfsleven een hele goede samenwerking onderhouden waar hij naar eigen zeggen van onder de indruk was. "Ogen en oren van ondernemers en werknemers, waaronder vrachtwagenchauffeurs, zijn van grote waarde voor een veilige en integere haven," stelde hij. "Deze mensen weten als geen ander wat er speelt en als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, is dat vaak ook zo," voegde burgemeester Klijs daaraan toe.

Ondermijningsbeeld

De haven bij Moerdijk is de vierde zeehaven van Nederland en groeit nog steeds. De moderne haven met goede faciliteiten trekt helaas ook criminele organisaties aan. Het gaat dan met name om drugssmokkel, maar ook mensensmokkel komt voor vertelde burgemeester Klijs. Om het ondermijningsbeeld van de zeehaven helder te krijgen, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid een bijdrage van vijfenzeventig duizend euro gegeven aan de gemeente Moerdijk om zo de integrale aanpak van criminaliteit te kunnen versterken.

'Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, dan is dat ook zo'

Scanner

"Daar zijn we heel blij mee," aldus Klijs. "Maar hiermee zijn we er nog niet." Er is inmiddels wel een RIB-boot die in de haven vaart en ook verwacht de burgemeester dat de scanner waarmee zeecontainers gescand en dus gecontroleerd worden vaker richting Moerdijk gaat komen. Minister Grapperhaus werd tijdens zijn bezoek namelijk geïnformeerd over het feit dat de zeecontainers die de zeehaven passeren maar zelden gescand worden. Reden hiervan is dat die scanner bijna nooit ter beschikking is. Daar moet wat de minister betreft verandering in komen en wel zo spoedig mogelijk.[l]