Kijken bij de schaapjes. FOTO TIES STEEHOUWER
Kijken bij de schaapjes. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Weer zit Winter Vestingdagen weer tegen

WILLEMSTAD – Het zat de organisatie van de Winter Vestingdagen Willemstad voor wat het weer betreft niet echt mee. Verleden jaar werd de eerste editie de eerste twee dagen geteisterd door regen en moest de zondag het evenement redden. Dat lukte toen prima omdat het droog bleef zodat toch nog veel mensen de weg naar de vestingstad wisten te vinden. De vestingdagen van dit jaar begonnen eigenlijk al op donderdagavond met de in gebruik neming van de ijsbaan op de Parade. Vorig jaar lag er een die wat kleiner was dan besteld maar dit jaar was de Parade bijna te klein om de baan, samen met de tent daarboven plek te bieden.

DOOR TIES STEEHOUWER

De jeugd mocht donderdagavond al gebruik maken van de baan. Dat kon gratis met een kaart van de plaatselijke middenstand. Kon die niet worden getoond dan kon men schaatsen voor een kleine vergoeding. De eigenlijke opening van de vestingdagen vond plaats op vrijdagavond door de Sneeuwkoningin, samen met levende sneeuwpoppen en een lampion optocht voor de kinderen. Veel ouders en grootouders hadden de moeite genomen om met hun kroost me te lopen zodat het een erg mooie optocht werd. Niet alleen de optocht zelf was mooi maar ook de entourage eromheen. De Voorstaat van Willemstad is sowieso al prachtig maar dit werd nog versterkt de fraaie chalets van waar uit men zijn producten of ideeën probeerde te slijten. De voorzitter van de Stichting Promotie Willemstad Arnold Brinkhoff vertelde hoe men op het idee gekomen was om de vestingdagen te houden.

Fortitudo

Zaterdagmorgen begon het allemaal wat rustig maar nadat de mannen van het plaatselijke koor Fortitudo het grote podium in de Voorstaat hadden beklommen stroomde het publiek toe. Volgens Theo Holle reden de auto's met bezoekers de hele middag de vesting binnen maar door de verkeersregelaars werd alles in goede banen geleid al vertelde de Kerstman bij de haven dat hij de grootste moeite had om de stad binnen te komen. In de koepelkerk zorgden de muziek, de zangers, zangeressen en het publiek 's avonds voor een complete happening. De voorstelling B!RTH met als thema "Kruispunt" was weken van te voren als uitverkocht en dat is geen wonder omdat de voorstelling heel wat losmaakte bij de bezoekers, gelovig of niet. Ondanks de sneeuwlaag en de mist werd het zondag toch flink druk in de Voorstraat en op de Parade.[l]