Er komen 43 nieuwe masten tussen Rilland en Kruiningen. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / JOHAN GIDEONSE
Er komen 43 nieuwe masten tussen Rilland en Kruiningen. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / JOHAN GIDEONSE Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Johan Gideons

Hoogspanningsverbinding in februari bij RvS

KRUININGEN - De Raad van State behandelt op maandag 5 en dinsdag 6 februari de 37 beroepen die zijn ingediend op het inpassingsplan voor de nieuwe hoogspanningsverbinding van hoogspanningsstation Borssele naar het nieuwe hoogspanningsstation in Rilland. Naar verwachting doet de Raad hierover in mei uitspraak.

DOOR BRITTA JANSSEN


Wanneer de Raad van State (RvS) uitspraak heeft gedaan kan netbeheerder Tennet een definitieve planning maken voor de realisatie van de 380 kV-verbinding. Hieraan werkt Tennet samen met de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Infrastructuur en Milieu (IenM). Hoewel er nog geen definitieve uitspraak is van de RvS vinden er al wel werkzaamheden plaats. Zo is het nieuwe hoogspanningsstation bij Rilland al in aanbouw. In 2018 begint ook de bouw van twaalf hoogspanningsmasten (wintrackmasten), omdat het plan hiervoor al wel vaststaat. “Daarnaast vinden er veldonderzoeken plaats op locaties van het nieuwe hoogspanningstracé”, laat Tennet weten. “Dit zijn voorbereidende werkzaamheden die mogen plaatsvinden onafhankelijk van de uitspraak.”


'Bouw twaalf masten begint dit jaar'

Tennet informeert hierover de betrokkenen. Zodra de definitieve planning bekend is, nodigt de netbeheerder betrokkenen ook uit voor informatieavonden in de buurt.

Masten
Door de nieuwe hoogspanningsverbinding komen er 43 masten te staan tussen Rilland en Kruiningen. De lijn begint bij het hoogspanningsstation Rilland en loopt parallel aan het bestaande 380 kV-tracé door de gemeenten Reimerswaal en Kapelle, richting Borssele. De masten variëren in hoogte, maar worden volgens de gemeente Reimerswaal gemiddeld ongeveer zeventig meter hoog. Uitzondering hierop zijn de twee vakwerkmasten aan weerskanten bij het Kanaal door Zuid-Beveland. Die worden vanwege de benodigde vrije doorvaarthoogte bijna honderd meter hoog.

Werkgroep
Een werkgroep onderzoekt of het mogelijk is de bestaande 380kV-verbinding bij Krabbendijke deels ondergronds te leggen, zodat daar geen twee rijen masten hoeven komen te staan. De werkgroep die de mogelijkheden voor het deels verkabelen (onder de grond leggen) van de hoogspanningsverbinding bij Krabbendijke onderzoekt, bestaat uit vertegenwoordigers van Tennet, het ministerie van EZ, de provincie Zeeland, gemeente Reimerswaal en adviesbureau D-Cision. De ruimte bij het dorp om de kabels ondergronds te leggen is beperkt, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van de snelweg en spoorlijn, en dat maakt de opdracht voor de werkgroep moeilijk, legde de Reimerswaalse wethouder Jaap Sinke eerder al uit. Toch moet het volgens Sinke mogelijk zijn om de verbinding deels - het gaat om maximaal tien kilometer - ondergronds te leggen.

Deelprojecten
De aanleg van de verbinding bestaat uit twee projectdelen; Zuid-West 380 kV West (Borssele-Rilland) en Zuid-West 380 kV Oost (Rilland-Tilburg). De bouw van het hoogspanningsstation bij Rilland is een afzonderlijk project. Daarom kunnen de masten al wel gebouwd worden. De deelprojecten Oost en West worden vervolgens op het nieuwe station aangesloten.
De nieuwe verbinding is volgens Tennet nodig, omdat de bestaande verbinding vol zit qua capaciteit. “Het netwerk vanuit Borssele wordt al volledig benut voor elektriciteitstransport. Daardoor kan er geen onderhoud meer worden uitgevoerd aan de verbindingen zonder de stroomproductie te beperken.” [l]