Op de beoogde locatie staat nu nog een huis met schuur. FOTO COBY WEIJERS
Op de beoogde locatie staat nu nog een huis met schuur. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Nieuwbouwplan goed voor Kruiningen'

KRUININGEN - Door de verouderde woning en vrijstaande landbouwschuur op de hoek van de Nijverheidstraat en Slagveldstraat in Kruiningen te slopen en hier twee vrijstaande en twee halfvrijstaande huizen te bouwen, knapt de buurt volgens het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders op.

DOOR BRITTA JANSSEN

De gemeenteraad behandelt dit nieuwbouwplan deze maand. Het college van burgemeester en wethouders wil medewerking verlenen aan het project voor vier huizen met parkeergelegenheid. De locatie ligt middenin een woonwijk en daarom past herontwikkeling met woningbouw hier goed, vinden b&w. De landbouwschuur is volgens het college niet het behouden waard.

Bouwhoogte
Het bij de gemeente aangedragen initiatief voor woningbouw sluit volgens b&w goed aan op de gevarieerde bebouwing in de Slagveldstraat. Er staan hier namelijk geschakelde woningen, maar ook halfvrijstaande en vrijstaande huizen. De bestaande woningen bestaan veelal uit een bouwlaag met een kap, maar er zijn ook woningen van twee bouwlagen met een kap.


'Geen onaanvaardbare
woonsituatie'

Om de nieuwbouw mogelijk te maken willen b&w voor een deel van het projectgebied, dat nu nog tuin is, de toegestane bouwhoogte verhogen tot maximaal tien meter. Dit past volgens het college bij de gevarieerde bouw rondom de locatie. In de Nijverheidstraat staan ook al huizen met een maximale bouwhoogte van tien meter.

Bezwaar
Twee omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen het bouwplan vanwege de mogelijke hoogte die de vier nieuwe huizen krijgen. De bezwaarmakers vrezen voor aantasting van hun woongenot. Het project leidt volgens het Reimerswaalse college zeker tot veranderingen. ‘Maar voor het ontstaan van een onaanvaardbare woonsituatie voor de omgeving hoeft niet te worden gevreesd’, staat in een gemeentelijke nota over het nieuwbouwplan.


Gemeenteraad
De gemeenteraad van Reimerswaal bespreekt het Kruiningse nieuwbouwplan in haar vergadering van volgende week dinsdag (9 januari). De bezwaarmakers zijn dan in de gelegenheid om hun zienswijze toe te lichten.


Inzage
Op dinsdag 30 januari neemt de gemeenteraad een besluit over het plan. Als het wordt vastgesteld, komt het zes weken lang ter inzage te liggen. Belanghebbenden kunnen dan bezwaar maken tegen de verleende omgevingsvergunning. [l]