Laatste column Stapelkamp: A Dieu!

Oud-burgemeester Anton Stapelkamp neemt afscheid van Kapelle:


Alweer ruim een week geleden werd ik geïnstalleerd als burgemeester van de Achterhoekse gemeente Aalten, waarmee voor mij en mijn vrouw het eindpunt bereikt werd van een lange weg. Al enkele jaren realiseerde ik me dat ook burgemeesters niet meer standaard tien jaar of nog langer in dezelfde gemeente hun ambt uitoefenen. Voor veel mensen is het, denk ik, goed om na verloop van tijd nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo kwam de gedachte op om naar Aalten te gaan, het dorp van mijn verre voorouders. Een jaar geleden maakte die burgemeester bekend met pensioen te gaan. Het had wel wat later gemogen, ik had graag nog de verkiezingen meegemaakt, maar het was nu of nooit.

Jezelf bewijzen in een andere omgeving, met andere mensen en zelfs een ander dialect is spannend. Je wordt weer uitgedaagd om het beste van jezelf te tonen en kunt je met je opgedane ervaring nuttig maken op die nieuwe plek. Een nieuwkomer ziet dingen die anderen soms niet meer zien. Zo zal het gaan in Aalten, maar ook in Kapelle.

Ik heb me naar beste kunnen en naar eer en geweten ingespannen voor de Kapelse zaak. Er is veel gebeurd en bereikt in die zeven jaren. Nu moet ik dat loslaten en dat valt niet mee. Gelukkig begon ik me er in de zomer al wat op voor te bereiden en zeker nadat de gemeenteraad van Aalten mij in oktober verkoos, namen mijn vrouw en ik al bewust afscheid van tal van mensen, organisaties en plaatsen. Met als slot een Taizé-viering en een mooi afscheid van het personeel en u allen op 20 december. We waarderen de komst van velen en de warme woorden zeer.

We moeten ons nu onthechten van Kapelle, ons boeltje inpakken en 237 kilometer verderop opnieuw beginnen. Met lege handen; niemand kent je daar. Spannend, want garanties heb je immers niet in het leven.
Ik, en ook mijn vrouw, willen u bedanken voor alles wat we in Kapelle mochten doen, voor de leuke contacten en vriendschappen die zijn ontstaan. Het burgemeesterschap is soms ook een eenzaam bestaan, er zijn best onplezierige en spannende momenten geweest, maar wat overheerst zijn de positieve ervaringen. Ongetwijfeld ben ik soms tekort geschoten en heb ik verkeerde besluiten genomen. Ik hoop dat u ze mij wilt vergeven. Andersom zet ik een streep onder dingen die niet zo prettig voor mij waren. Zand erover, ik laat ze achter in de Zeeuwse klei.

Ik wens u alle goeds toe. Met een nieuwe burgemeester - voorlopig Huub Hieltjes - die als frisse buitenstaander van alles kan toevoegen aan het bestuur in onze prachtige gemeente. Met een nieuwe ploeg volksvertegenwoordigers die u op 21 maart mag kiezen. Samen mogen ze werken aan de bloei van Kapelle, waarbij ook u uw steentje kunt bijdragen. Zorg goed voor elkaar!

Anton Stapelkamp