Waarnemend burgemeester Huub Hieltjes spreekt met bezoekers van de nieuwjaarsreceptie. FOTO JAN-KEES DE MEESTER
Waarnemend burgemeester Huub Hieltjes spreekt met bezoekers van de nieuwjaarsreceptie. FOTO JAN-KEES DE MEESTER Foto: Jan-Kees de Meester

Gezondheid is belangrijk thema in Kapelle

KAPELLE - Het was druk tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Kapelle vorige week dinsdag. Veel receptiegangers maakten niet alleen van de gelegenheid gebruik om met een handdruk het nieuwe jaar in te luiden, maar ook om kennis te maken met de nieuwe burgemeester Huub Hieltjes. Op enig moment stond de rij zelfs tot buiten.

DOOR JAN-KEES DE MEESTER

Kinderburgemeester Lara van Son van Kapelle beet met haar toespraak het spits af. Voor haar was dit eveneens haar eerste officiële optreden in haar nieuwe functie. Lara nam onlangs het stokje over van Ezra Riedijk, die in 2017 kinderburgemeester was. De ambtsperiode voor beide burgemeesters begint daarmee vrijwel gelijktijdig, want eind december nam de voorganger van Hieltjes, Anton Stapelkamp, afscheid van de gemeente.

Kinderen
Na de gebruikelijke nieuwjaarswensen, haakte Hieltjes nog even in op de inhoudelijke toespraak van de kinderburgemeester.

'Trots op sportieve

prestaties'


“Lara, jij hebt plannen over hoe we mensen kunnen helpen gezond te leven. Daar wil ik met jou graag verder over praten; gezondheid is namelijk heel belangrijk.?We wensen elkaar vandaag geluk en gezondheid. En dat komt niet vanzelf.” Hij onderstreepte daarbij: “Praten met kinderen kan erg helpen om te blijven nadenken over wat nu echt belangrijk is voor de toekomst.”

Sportief
Volgens Hieltjes is Kapelle een sportieve gemeente, iets wat het huidige bestuur ondersteunt. “Zo heeft de gemeenteraad vorige maand nog in ruime meerderheid besloten om sportcentrum Groene Woud in één keer en geheel te vernieuwen en hiervoor dertien miljoen euro beschikbaar te stellen. Het gaat om een wedstrijdbad, sporthal en gymzaal.”
Het sporten in Kapelle leidt ook tot prestaties waarop we trots kunnen zijn. Kijk naar de 15-jarige Shirin van Anrooij uit Kapelle, sterk in hardlopen en wielrennen. Zij is genomineerd als Zeeuws sporttalent van het jaar. Of denk aan beroepswielrenner Marco Minnaard uit Wemeldinge die is genomineerd als Zeeuwse sporter van het jaar. Allebei van harte gefeliciteerd met deze nominatie. Kapelle is trots op jullie.”

Brand
Terugblikkend op 2017 bracht de burgemeester ook minder leuke voorvallen ter sprake, zoals de grote brand die op 23 maart vorig jaar het fruitbedrijf van familie De Jonge in de as legde. “Wat hen is overkomen was een groot drama. Je ziet voor je ogen letterlijk alles in vlammen opgaan. Het begint met een paar kisten, vervolgens de bezittingen, je bedrijf, je plannen... kortom alles.”

Duurzaamheid
Hieltjes blikte kort vooruit op de gemeenteplannen voor 2018. Op de agenda staan onder meer het verbeteren van de dienstverlening en de duurzaamheid, het toewerken naar een nieuwe omgevingsvisie en het nog beter op de kaart zetten van gemeente Kapelle.

Wijsheid
Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur wenste de nieuwe burgemeester iedereen bovendien, naast gezondheid en geluk, ook kalmte, moed en wijsheid toe. “De kalmte om te aanvaarden wat u niet kunt veranderen, de moed om te veranderen wat u kunt veranderen en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.”

De 52-jarige Huub Hieltjes, lid van de VVD, is gisteren (dinsdag) officieel geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van Kapelle. [l]