Op 1 februari 2017 is de Watersnoodramp ook herdacht. ARCHIEFFOTO COBY WEIJERS
Op 1 februari 2017 is de Watersnoodramp ook herdacht. ARCHIEFFOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Kruiningen en Oostdijk herdenken de Ramp

KRUININGEN - Het is 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp van 1953 zich voltrok. In de gemeente Reimerswaal vinden donderdag 1 en vrijdag 2 februari herdenkingen plaats in Kruiningen en Oostdijk.


DOOR BRITTA JANSSEN

In de vroege ochtend van 1 februari 1953 braken op talloze plaatsen in zuidwest-Nederland de dijken door. Vele duizenden mensen werden in hun slaap door het water verrast. Een orkaan met windsnelheden van ruim honderdveertig kilometer per uur, in combinatie met een abnormaal hoge zeewaterstand, veroorzaakte de grootste natuurramp in Nederland sinds de Middeleeuwen.
1836 mensen zouden de Watersnoodramp van 1953 niet overleven. 4500 huizen werden verwoest en 200.000 hectare vruchtbare landbouwgrond kwam onder water te staan. De Ramp trof onder meer de dorpen Hansweert-Oost, Krabbendijke, Kruiningen, Rilland-Bath, Waarde en Oostdijk.

Kruiningen
In Kruiningen komen donderdag (1 februari) onder meer geëvacueerden en mensen uit gastgezinnen samen bij een reünie. Zij maken een bustoer langs memorabele plekken in de gemeente en tijdens deze rit vertelt Rinus Sinke zijn verhaal. Honderden gezinnen werden in 1953 door de Ramp gedwongen een veilig heenkomen te zoeken. Een groot deel van deze evacués zijn in de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland gastvrij opgevangen. ‘Tot op de dag van vandaag wordt daar met dankbaarheid op terug gezien’, laat de gemeente Reimerswaal weten. Daarom organiseert ze de reünie en herdenkingen in Kruiningen.
Vanaf 19.00 uur is er een ceremonie in de Johanneskerk in Kruiningen, met onder meer samenzang, toespraken en een kranslegging bij het herdenkingsmonument. Jasper Goedbloed deelt een ooggetuigenverslag. Burgemeester José van Egmond spreekt woorden van bezinning en basisschoolleerlingen noemen de namen van de 77 slachtoffers van de Watersnoodramp.

Oostdijk
In Oostdijk organiseren de dorpsbewoners zelf de herdenkingsactiviteiten. Hier vindt onder meer in Dorpshuis Apeldoorn op donderdag 1 februari een plechtigheid plaats met schoolkinderen. Ook zijn er toespraken, muziekuitvoeringen en kransleggingen. Naast nabestaanden ontvangt de gemeente Reimerswaal donderdagmorgen een delegatie van de gemeente Apeldoorn in Oostdijk. “Apeldoorn heeft Oostdijk ontzettend geholpen na de Ramp”, verklaart wethouder Jaap Sinke van Reimerswaal het bezoek uit Gelderland. Zo schonk de gemeente het dorp haar dorpshuis. Vandaar dat het de naam ‘Apeldoorn’ draagt. Sinke heeft zich voor het bezoek uit Apeldoorn verdiept in de hulp van Apeldoorn. “Oostdijk is door de Watersnoodramp bijna helemaal verwoest en mijn ouders woonden ook in Oostdijk”, vertelt Sinke.
Volgens de wethouder verbonden verschillende gemeenten elders in het land zich aan gedupeerde gemeenten om de inwoners te helpen. Apeldoorn kwam in actie voor de toenmalige gemeente Kruiningen, vertelt Sinke. “Apeldoorn heeft hier bijvoorbeeld een hoge ambtenaar gestationeerd om orde op zaken te stellen na de Ramp. Ook zijn er in Apeldoorn 64.000 ansichtkaarten verkocht ten bate van Kruiningen en brachten boeren 15.000 gulden bijeen om Kruiningse boeren te helpen. En tweehonderd kinderen uit de gemeente Kruiningen werden uitgenodigd voor een vakantie in Apeldoorn.”
Op donderdag 2 februari is er vanaf 19.30 uur een bijeenkomst in het dorpshuis. Leen de Bat vertelt over rampervaringen en de hulpverlening. Kinderen dragen gedichten voor en spelen muziek. Ook kunnen aanwezigen beelden van de watersnood in Oostdijk bekijken en ervaringen uitwisselen. [l]