Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool spelen Democracity. FOTO JAN-KEES DE MEESTER
Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool spelen Democracity. FOTO JAN-KEES DE MEESTER Foto: Jan-Kees de Meester

Kapelse jeugd bouwt democratisch een stad

KAPELLE - Basisschoolkinderen uit de gemeente Kapelle leerden vorige week, in de aanloop naar de kindergemeenteraad van 9 maart, spelenderwijs hoe de gemeentelijke politiek in elkaar steekt. Ze deden een spel waarbij ze met elkaar, op een democratische manier, een stad bouwden.

DOOR JAN-KEES DE MEESTER

Groep acht van de Juliana van Stolbergschool uit Kapelle mocht vrijdag haar democratische kennis in de raadzaal toetsen. De 22 elf- en twaalfjarige raadsleden werden verdeeld over vijf politieke fracties. Zo vormden zich onder meer de Gezondheidspartij, Democratisch Nederland (met de pakkende slogan ‘een slecht milieu is iedereen beu’) en Gezondheid Sport & Milieu (afgekort: GSM). Iedere fractie wees haar eigen partijleider, voorzitter, secretaris en woordvoerder aan.

Huisartsenpraktijk
Voor het project werd gebruik gemaakt van het beeldende spel DemocraCity van de landelijke Stichting ProDemos, die politiek begrijpelijker wil maken voor burgers.
Op een grote tafel stonden schaalmodellen van instellingen en bedrijven uitgestald, gemaakt van gelaagd strokarton. Toen afgevaardigden van de verschillende partijen de opdracht kregen om zo’n gebouw uit te zoeken voor hun fictieve gemeente, laaide het politieke vuur behoorlijk op. Meteen waren de dwingende adviezen van partijgenoten niet van de lucht: ‘Pak het ziekenhuis! Neem de windmolens! Nee, niet die!’
Na wat geharrewar had ieder raadslid een gebouw in handen en bij de volgende stap mocht iedere fractie een gebouw op de plattegrond in het midden van de raadszaal plaatsen. Met een huisartsenpraktijk, sporthal, politiebureau en een paar woningen begon het al aardig op een stad te lijken.

Gedebatteerd
Daarop legde spelleider Sander Verstraten van de stichting ProDemos de groei van de nieuwe stad aan banden door alleen nog financiën te bieden voor één gebouw. Aangezien iedere fractie nog over strokartonnen modellen beschikte, streden ze hartstochtelijk voor een meerderheid voor hun eigen bouwplannen. Er werd gedebatteerd en gelobbyd. Zo pleitte de Gezondheidspartij (GP) voor een stadsboerderij, waarop Democratisch Nederland zich afvroeg of daar giftige stoffen werden gebruikt? Anne Roos antwoordde daarop namens de GP: “Nee, het is natuurlijk een biologische boerderij!”

Vroeg
Colin van Koeveringe is eigenlijk medewerker sportzaken bij de gemeente Kapelle. “Voormalig burgemeester Anton Stapelkamp was een groot voorstander om kinderen zo vroeg mogelijk bij de politiek te betrekken”, aldus Van Koeveringe. “En omdat ik voor mijn werk al veel contact met de scholen had, mocht ik dit project op me nemen. Het is voor het eerst dat gemeente Kapelle een kindergemeenteraad formeert en het is erg leuk om de snelle ontwikkeling bij de leerlingen te zien… Ik geloof niet dat ik op die leeftijd al zo bezig was met politiek.”
Kinderen kunnen met dit spel zelf ervaren hoe het is om een stad te bouwen en te besturen, aldus Sander Verstraten van de Stichting ProDemos. “Ze leren debatteren en samenwerken. Dat laatste is ook erg belangrijk; zonder samenwerking komt er niks van de grond.”

Spaarzame raad
Aan het einde van het spel kreeg geen enkel bouwplan een meerderheid bij de leerlingen van de Juliana van Stolbergschool, ook niet na meerdere stemrondes. Er mocht dus geen school, speeltuin of zwembad meer op de plattegrond worden bijgeplaatst. De spelleider concludeerde daarop: “Ach, zo houden jullie tenminste nog wat geld in kas voor toekomstige bouwplannen!” [l]