De omgeving van de Dorpsstraat gaat flink op de schop. FOTO JAN-KEES DE MEESTER
De omgeving van de Dorpsstraat gaat flink op de schop. FOTO JAN-KEES DE MEESTER Foto: Jan-Kees de Meester

'Verkeerssituatie moet echt anders'

KRABBENDIJKE - De gemeente Reimerswaal werkt aan een herinrichtingsplan voor het dorpshart van Krabbendijke, waarbij voornamelijk de Dorpsstraat op de schop gaat. Wat vinden mensen hiervan?

DOOR JAN-KEES DE MEESTER

Dinsdag is er in het centrum van Krabbendijke sprake van een gezellige bedrijvigheid. Tussen de winkelende mensen in de Dorpsstraat manoeuvreren auto’s. Sommige bestuurders zoeken een parkeerplaats en verliezen daarbij de rest van de omgeving even uit het oog. Dat wekt regelmatig irritatie op en soms een gevaarlijke situatie. Daarom wil de gemeente met de aanpak van het dorpshart onder meer de verkeersveiligheid en overzichtelijkheid verbeteren.


Puinhoop

Meneer De Jager uit Rilland wacht voor de supermarkt op zijn vrouw Joke. Hij weet dat de parkeersituatie wordt aangepakt. “Dat is ook wel nodig. Vooral op donderdagavond, de vaste winkelavond, dan is het hier een puinhoop.” Even later voegt zijn vrouw zich met wat boodschappen bij het gesprek. Er wordt gesproken over het slopen van een van de huizen aan de overkant. Daarvoor in de plaats komt er parkeerruimte voor zo’n 23 auto’s. Het echtpaar hoopt dat het niet gaat over het karakteristieke huis met de blinden. “Da’s dan weer een stukje nostalgie dat verdwijnt”, zegt mevrouw, wijzend naar de overkant. “Daar was vroeger een boerenschuur. Dat was prachtig hé, ik heb daar als kind veel in gespeeld. Jaren terug is hij gesloopt… Ach, dingen veranderen, daar doe je niks aan.” En soms is dat ook nodig vindt ze. “De huidige verkeerssituatie is eigenlijk een ramp. Dat moet echt anders.”


Omgekieperd

De Krabbendijkenaren Nicole en Nienke kennen ook de plannen. "Maar ik weet er het fijne niet van”, zegt Nicole. Nienke heeft gehoord dat de verkeers- en parkeersituatie aangepakt wordt. “Alles is beter dan de huidige situatie. Ik ben hier op die hobbelige bestrating weleens met volle winkelwagen en al omgekieperd… Geen leuke ervaring.” Ze weet ook te melden dat niet het huis met de blinden tegen de vlakte gaat. “Gelukkig niet. Het gaat om die bungalow aan de Johan Frisostraat.” Extra parkeerplaatsen zijn volgens haar geen overbodige luxe. “De parkeerhavens aan de Dorpsstraat en parkeerplaats voor de kerk staan op zaterdag al gauw vol.”


Fietsenrek

Sander, Nick en Geerten zijn scholieren van het Calvijn College en gingen in twee tussenuren naar de supermarkt. Sander, de enige Krabbendijkenaar in het gezelschap, heeft van de plannen gehoord. Het woord parkeerplaats is al meerdere keren gevallen, maar volgens Nick uit Yerseke zou een goed fietsenrek ook handig zijn. “Veel mensen komen toch op de fiets.” [l]