Reimerswaal scheldt alcoholboetes kwijt

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal scheldt enkele boetes aan bedrijven voor het schenken van alcohol aan minderjarigen kwijt. Ook draait de gemeente er een aantal terug tot waarschuwing. “We willen één lijn trekken in het optreden tegen alcoholverstrekking aan minderjarigen”, laat burgemeester José van Egmond van Reimerswaal weten.

DOOR BRITTA JANSSEN

De precieze verrekening wordt volgens een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal nog gemaakt. “Het gaat om ongeveer tien al betaalde boetes die worden kwijtgescholden of teruggeschroefd naar een waarschuwing. En nog een aantal boetes zit in de pijplijn. Sommige hiervan worden omgezet in een waarschuwing, andere zijn hogere boetes die worden gehalveerd. In de twee gevallen die in de bezwarencommissie zijn behandeld, ging het om een bedrag van 680 euro.”
Burgemeester Van Egmond heeft de richtlijnen voor de beboeting bij alcoholverstrekking aan jongeren vernieuwd na uitspraken van oud-burgemeester Piet Zoon en een uitspraak van de commissie Bezwaar en Beroep. “Oud-burgemeester Zoon noemde tijdens een gemeenteraadsvergadering in september andere controlerichtlijnen dan de gehanteerde”, aldus Van Egmond. Twee bedrijven waaraan Reimerswaal boetes had uitgedeeld vlak voor de uitspraken van Zoon waren naar de bezwarencommissie gestapt. “De commissie voor Bezwaar en Beroep concludeerde dat een uitspraak van een specifiek bevoegd bestuurder in een openbare raadsvergadering mag worden uitgelegd als impliciet beleid en dat daaraan een bepaald recht mag worden ontleend”, aldus Van Egmond.
Drankverstrekkers die alcohol schenken aan minderjarigen krijgen bij de eerste overtreding een waarschuwing, bij de tweede een halve boete en bij de derde overtreding een hele boete. Elke volgende overtreding wordt dubbel beboet. [l]