De hulpverleners komen op allerlei manieren in actie. FOTO MARIO RENTMEESTER
De hulpverleners komen op allerlei manieren in actie. FOTO MARIO RENTMEESTER Foto: Mario Rentmeester

Drukste jaar ooit voor KNRM Hansweert

HANSWEERT - In 2017 zijn de vrijwilligers van KNRM reddingstation Hansweert 31 keer ingezet voor hulpverlening. De post spreekt van het drukste jaar ooit sinds de oprichting.

DOOR BRITTA JANSSEN

In 2016 voeren de medewerkers van het Reimerswaalse station van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 26 keer uit. '2017 was het drukste jaar sinds de oprichting van het reddingstation in 2009', laat de organisatie weten in een persbericht. 'Landelijk gezien zijn de ruim 1.300 vrijwilligers ruim 2.100 keer uitgevaren en werden ruim 3.500 mensen gered of geholpen.'

Net als voorgaande jaren waren de negentien vrijwilligers van KNRM Hansweert vooral actief voor zeil- en motorjachten in problemen, onder andere door navigatiefouten en technische mankementen. Ook duikers, zwemmers en surfers hadden hulp nodig.

Wemeldinge

Op zondagavond 16 juli namen de redders deel aan een grote zoekactie naar een vermiste zwemmer nabij Wemeldinge. Deze zoekactie werd opgestart nadat twee mannen waren gaan zwemmen en één van hen niet terugkeerde. Na 1,5 uur zoeken werd de zwemmer door een SAR-helikopter gevonden en door de KNRM aan wal gebracht. Reanimatie mocht helaas niet meer baten.

Dinsdagavond 31 oktober ontving de Kustwacht de melding dat een zeiljacht vermist werd op de Oosterschelde. Een opa en zijn kleinzoon waren 's middags vertrokken voor een zeiltocht, maar keerden niet terug. In samenwerking met verkeerspost Wemeldinge kon het zeiljacht snel worden gelokaliseerd. 'De gedesoriënteerde opvarenden waren erg blij met de snelle hulp van de KNRM.' Twee vrijwilligers hebben het zeiljacht naar Wemeldinge gevaren.

Reddingboot

Reddingboot Jan van Engelenburg is in 2017 gereviseerd en kreeg twee andere motoren, andere stoelen, nieuwe navigatieapparatuur en een draadloos intercomsysteem. Dankzij de revisie wordt de levensduur van de reddingboot, die gebouwd is in 1990, met 5 jaar verlengd. Tijdens de revisie van de Jan van Engelenburg is een andere reddingboot, de Dorus Rijkers, ingezet in Hansweert. Hiermee is 14 maal uitgevaren.
De KNRM ontvangt geen overheidssubsidie voor het reddingwerk, maar wordt gesteund door donateurs, giften, nalatenschappen en het bedrijfsleven. Donateurs mogen tijdens reddingbootdag, op zaterdag 28 april, meevaren. Vanuit 45 reddingstations, met 1.300 vrijwilligers en 80 reddingboten.
De reddingstations van de KNRM zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar.[l]