Hansweert ligt vlak achter de dijk.
Hansweert ligt vlak achter de dijk. Foto: Jan-Kees de Meester

Veel belangstelling, maar nog weinig te melden

HANSWEERT - Ruim honderdvijftig belangstellenden bezochten donderdag in dorpshuis Kaj Munk in Hansweert de informatieavond over de aanstaande dijkverzwaring bij het dorp. Er was daarmee veel belangstelling voor de bijeenkomst, maar waterschap Scheldestromen kon nog maar weinig melden over de klus. De plannen moeten nog worden uitgewerkt en de inwoners mogen hierover meedenken.

DOOR JAN-KEES DE MEESTER


De ideeën van inwoners van Hansweert kunnen volgens het waterschap bijdragen aan een eindresultaat dat ook positief uitpakt voor het dorp. De dijkwerkzaamheden richten zich op de dijk tussen de sluizen van Hansweert en de Willem-Annapolder. Volgens het schap voldoet de waterkering daar niet meer aan de veiligheidsnormen. Bij een dijkdoorbraak staat de hele polder, met daarin Hansweert en Schore, in een mum van tijd onder water.

Norm

Bezoekers van de informatieavond kregen vorige week bijvoorbeeld een toelichting op de bouwstenen en een schets van het proces. De aanwezigen konden ook een projectkaart bekijken. Medewerkers van het waterschap waren aanwezig om vragen te beantwoorden.

Sinds 1 januari 2017 mogen Nederlanders volgens de nieuwste normering maximaal 0,001 procent risico lopen om door een overstroming te verdrinken. Bij de polder waarin Hansweert ligt, komt daar zelfs nog een extra veiligheidsmarge bovenop. Daar heeft een overstroming namelijk ernstigere gevolgen dan in de meeste andere delen van Nederland en juist daarom vindt er hier een extra dijkverzwaring plaats.

Golfslag
De werkzaamheden daarvoor worden uitgevoerd over een traject van meer dan vijf kilometer. De dijk moet worden verbreed en op sommige plaatsen komt er waarschijnlijk 3 tot 3,5 meter boven op de dijk. Waarschijnlijk, want volgens waterschap Scheldestromen zijn er ook nog andere opties. Daarbij valt te denken aan een grover profiel aan de zeezijde van de dijk waardoor de golfslag beter breekt. De dijk hoeft in dat geval niet zo ver te worden opgehoogd. Verder is nog niet zeker of de verbreding aan land- of zeezijde plaats gaat vinden. Bij het verbreden aan de zeekant moeten er overigens wel natuurwaarden worden gecompenseerd.

Oud zeer

Veel Hansweertenaren kijken met gemengde gevoelens naar de plannen. Een complete wijk, het zogenoemde Hansweert-Oost, moest in de jaren ’80 wijken voor de verbreding van het Kanaal door Zuid-Beveland en bij een eerdere dijkverzwaring moesten bijvoorbeeld alle huizen van de voormalige Burkunkstraat en een aantal uit de Maasstraat tegen de vlakte.

'Ook zorgen
geuit'

Sommige bezoekers op de informatieavond uitten daarover dan ook hun zorgen. Sommige bezoekers in het dorpshuis twijfelden zelfs aan de noodzaak van de dijkverzwaring. “Tien jaar geleden is de dijk nog verstevigd”, sprak een van de aanwezigen in Kaj Munk. “Waarom zou die nu ineens niet meer voldoen?” Toch waren er naast deze kritische geluiden ook mensen met ideeën voor de herinrichting van het dijkvak. Er werden ideeën geopperd van een verbreding van het pad op de kruin van de dijk tot een meer recreatieve functie van de gedempte kanaalarm.

2023
Uiterlijk in 2023 moet het dijkvak bij Hansweert weer voldoen aan de veiligheidsnormen. Landelijk wordt er volgens het waterschap tot 2028 ruim 1100 kilometer aan primaire dijken in ruim 300 projecten aangepast aan de nieuwe veiligheidsnormen. Hiermee is Nederland vanaf 2050 beter beschermd tegen overstromingen en de klimaatverandering. [l]