Gastvrouw Wafaa vertelt gasten over de gerechten die zij met landgenote Nazek heeft bereid. FOTO JAN-KEES DE MEESTER
Gastvrouw Wafaa vertelt gasten over de gerechten die zij met landgenote Nazek heeft bereid. FOTO JAN-KEES DE MEESTER Foto: Jan-Kees de Meester

Wafaa en Nazek schotelen heerlijke maaltijd voor

WEMELDINGE - Terwijl er buiten een dik pak sneeuw lag, waanden de gasten van Hotel Wemeldinge zich vrijdag in het Midden-Oosten tijdens een speciale Syrische avond. Binnen klonk er Syrische live-muziek en stonden er zilveren schalen met kleurige, geurige gerechten.

DOOR JAN-KEES DE MEESTER

Marc van Opstal, samen met zijn vrouw eigenaar van het Wemeldingse hotel, sprak vrijdagavond van een mooie avond. “Er was meer belangstelling dan we plaats hadden, het is een succes. De kans is dus groot dat we dit herhalen.” Een kwartier eerder opende hij het buffet en sprak de gasten toe. “Mijn vrouw en ik zijn gek op buitenlands eten, maar in Zeeland hebben we daarvoor maar beperkt de mogelijkheid. Daarom leek het mij leuk om deze avond te organiseren.”


Plezier
Dat mes sneed duidelijk aan twee kanten: in een volle zaal met enthousiaste gasten liepen de gastvrouwen te stralen. Nazek en Wafaa zijn Syrië ontvlucht, maar deze avond was er tijd voor ontspanning. De maaltijd hebben ze samen bereid en ze gaven de gasten met plezier uitleg bij de Syrische gerechten. De dames konden zich goed redden in het Nederlands, al zochten ze af en toe nog wel naar een woordje.


Taal

Li Arends, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland, hielp Van Opstal bij het organiseren van de avond. “Een taal leer je zeker niet alleen in een klaslokaal”, zei hij. “En taal is essentieel om te integreren; je leert die het beste op een werkplek. Neem de echtgenoten van Wafaa en Nazek, een van hen werkt nu als apothekersassistent en de ander is glaszetter. Allebei zijn ze hoger opgeleid, respectievelijk apotheker en landbouwingenieur, maar ze wilden hier gewoon graag aan de slag. Hun taalbeheersing is daardoor enorm toegenomen.”

'De gastvrouwen redden zich goed in het
Nederlands'


Wafaa en Nazek zijn eigenlijk ook geen koks. “Ik ben muziekdocent”, vertelde Nazek. “Maar ik vind dit erg leuk om te doen.” Wafaa was in Syrië onderwijzeres op een basisschool.

Culi Asia
“Vorig jaar zomer kookten we tijdens Culi Asia in Goes ook al voor Nederlandse mensen", aldus Wafaa. "Dat deden we samen met Klazien van de soroptimistenclub De Bevelanden, maar dit is de eerste keer in een hotel.” Soroptimist Klazien Sommeijer was vrijdag ook aangeschoven bij het diner in het hotel in Wemeldinge. “Nazek en Wafaa zijn heel initiatiefvolle vrouwen”, vond ze. “Ze gaven aan dat zij wilden werken. ‘We willen koken’, zeiden ze, en kijk nu! lk ben erg trots op ze”, vertelde Sommeijer.

Héérlijk
Een eindje verderop in de eetzaal nam een meneer plaats, hij had net weer opgeschept bij het buffet. “Ik heb veel gereisd in het Midden-Oosten, maar daar heb ik nergens zó goed gegeten”, zei hij. Een mooi compliment voor de twee gastvrouwen.
Aan de andere kant van de zaal was een vriendinnenclub te vinden. “Van tijd tot tijd spreken we samen af om iets te gaan doen”, vertelde één van de dames. “Een van ons las over deze avond, dat leek ons gezellig en zodoende hebben we ons ingeschreven… En het eten is héérlijk!” Helaas kon juist de vriendin die met het idee kwam er door ziekte niet bij zijn.

'Erg trots
op ze'

Voordat de Syrische avond een succes kon worden, moest er volgens Van Opstal veel worden geregeld. “De bureaucratie in Nederland maakt de organisatie van dit soort initiatieven vaak lastig. Je moet erg gemotiveerd zijn om vol te houden. Voorlopig zijn Nazek en Wafaa bij ons in dienst, ze hebben een hier flexibel contract.” [l]