De kindergemeenteraad van Kapelle vergadert onder leiding van burgemeester Huub Hieltjes. FOTO PETER URBANUS
De kindergemeenteraad van Kapelle vergadert onder leiding van burgemeester Huub Hieltjes. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Kindergemeenteraad Kapelle kiest festival

KAPELLE - Het plan voor gezond eten en sporten van leerlingen van basisschool Wemeldinge kreeg vrijdagavond in de kindergemeenteraad van de gemeente Kapelle de meeste stemmen. In de loop van het voorjaar wordt hun ‘Fit en Hit Festival’ georganiseerd in de gemeente Kapelle.

DOOR PETER URBANUS

De afgelopen weken was er voor het eerst een kindergemeenteraad actief in de gemeente Kapelle. Vrijdagavond beleefde dit nieuwe project, waarbij kinderen kennis maken met politiek en democratie, haar finale. Leerlingen van alle basisscholen in de gemeente werkten aan een idee voor de gemeente Kapelle dat ze graag uitgevoerd zouden zien. Vrijdag is het beste plan gekozen. Met dit initiatief gaat de gemeente ook echt aan de slag.

2500 euro
Zelden was het zo levendig en druk in de raadszaal van het gemeentehuis in Kapelle. Tientallen basisschoolleerlingen en hun ouders hadden zich vrijdag aan het begin van de avond verzameld in het gemeentehuis. De kindergemeenteraad is een initiatief van Pro Demos en is uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Kapelle. Het doel van het project is kinderen laten kennismaken met (lokale) democratie en bestuur.

De zes basisscholen hadden ieder een fractie van acht leerlingen afgevaardigd voor de kindergemeenteraad. De afgelopen tijd werkten die aan de voorstellen, waarover vrijdag is gestemd. Het thema was ‘gezonde voeding/gezonde levensstijl’.
De gemeente stelt voor de uitvoering van het gekozen plan een bedrag van 2500 euro beschikbaar. Zo hebben de kinderen dus echt invloed op het gemeentebeleid.

Festival

Vrijdagmiddag voerden de leerlingen in het gemeentehuis gesprekken met raadsleden. Zij vertelden over hun werk en gaven hun standpunten over het thema van de kindergemeenteraad. Met die informatie konden de leerlingen hun projectvoorstellen weer goed onderbouwen. Het winnende voorstel van de acht leerlingen van obs Wemeldinge behelst de organisatie van sportclinics voor alle schoolkinderen in de gemeente, waarbij ze kunnen kennismaken met verschillende sporten. Dit ‘Fit en Hit Festival’ vindt plaats in mei en juni in Wemeldinge. Sportverenigingen kunnen zich daar presenteren aan aspirant-leden. Ook worden gezonde hapjes en drankjes uitgedeeld. Mochten er kinderen zijn die niet willen sporten, dan kunnen ze meedoen aan een talentenjacht.

Stemmen

De kinderen mochten op hun eigen voorstel stemmen, vertelde Colin van Koeveringe die het project vanuit de gemeente Kapelle begeleidde. “Maar als iedereen alleen maar bij z’n eigen plan blijft gebeurt er niks.”

'Gaaf om hun energie
te gebruiken'

Net als in een ‘echte’ gemeenteraad moest er dus gedebatteerd en gelobbyd worden. Medewerkers van Pro Demos leidden alles in goede banen tijdens de raadsvergadering.
De kindergemeenteraadsvergadering werd vanaf 18.00 uur voorgezeten door burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle. Ook kinderburgemeester Lara van Son van de gemeente Kapelle was erbij. Hieltjes werkte voor het eerst met een kindergemeenteraad. Hij was enthousiast over de wijze waarop de deelnemers hun voorstellen - compleet met financieel plaatje - verdedigden. “Ze stelden echt kritische vragen”, aldus Hieltjes. “Ik ben benieuwd of deze groep over tien jaar kandidaat-gemeenteraadsleden oplevert.”

Volwassenen onderschatten volgens Hieltjes soms wat kinderen kunnen. “Het is gaaf om hun kracht en energie te gebruiken. Bovendien kunnen zij nu hun ouders duidelijk maken dat zij ook moeten stemmen.” Dat kunnen zij volgende week woensdag (21 maart) doen voor de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). [l]