De leerlingen ruimen rommel op. FOTO PETER URBANUS
De leerlingen ruimen rommel op. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Leerlingen Calvijn College ruimen zwerfvuil op

KRABBENDIJKE - In het kader van het project ‘Zorgvol voor deze aardbol’ hebben vmbo-leerlingen van het Calvijn College, locatie Appelstraat in Krabbendijke, vorige week zwerfvuil opgeruimd in de straten rondom hun school. Het project omvat allerlei onderdelen waarbij de leerlingen bezig zijn met milieu en duurzaamheid.

DOOR PETER URBANUS

“Of ik dit in mijn vrije tijd ook ga doen? Liever niet”, meesmuilt een leerlinge, terwijl ze samen met haar vriendin een stukje plastic met een grijper in een grote blauwe zak doet. Het valt de leerlingen klaarblijkelijk niet altijd mee om de zakken en grijpstokken vast te blijven houden, want om de haverklap ligt er wel een op straat. Maar er wordt ook gelachen tijdens de opruimactie in de straten in Krabbendijke. En er valt meer dan genoeg zwerfvuil op te rapen in het dorp. Binnen, maar ook buiten de bebouwde kom liggen helaas overal stukken plastic.

Door het project, waarmee het Calvijn College al langer werkt, worden de leerlingen zich er bewust van wat er aan zwerfvuil rondslingert, wat de schadelijke gevolgen voor het milieu zijn, welke kosten er gemoeid zijn met het opruimwerk en dat het kwalijk is om afval zomaar neer te gooien.

Opruimploeg

Onder leiding van Elisabeth Heijwegen van Schoon Zeeland schuimen de vmbo-leerlingen uit klas 1 (praktisch vmbo) de omgeving van de Appelstraat af. Voor dit deel van de actie werd samengewerkt met de gemeente Reimerswaal en het Milieueducatiecentrum (MEC) de Bevelanden.

'Burgemeester trapt
actie af'

Vooral rond de muziektent in de Dorpsstraat en de aanpalende vijver was het raak met rommel. In de muziektent mochten de leerlingen even pauzeren en kregen ze een banaan van Jan-Kees Versprille, van de groenteafdeling van de supermarkt. “Zitten jullie hier ook wel eens? Nee? Dan zijn het zeker de verkeerden die hier de boel opruimen”, merkte hij op. Daarna ging de opruimploeg richting het spoor en het rommelige, braakliggende terrein bij het station van Krabbendijke.
Voorafgaand aan de opruimactie was burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal in de klas voor een praatje en de aftrap voor dit onderdeel van ‘Zorgvol voor deze aardbol’. Ook de docenten Marcus Riemens en Miranda Matthijsse liepen mee.

Zorgvol

Doel van het project is dat leerlingen leren omgaan met zaken zoals energie, voedsel, de zon en afval. Om zich in het thema te verdiepen zijn er voor de leerlingen veel activiteiten georganiseerd. Zo maakten leerlingen een folder over duurzame energie en heerlijke soep, in tegenstelling tot de ‘plastic soep’ in de zee. Ook moesten ze handel drijven ten bate van een goed doel, in het kader van het thema ‘zorgvol voor deze aardbol’. Ze ontdekten de kunst van recyclen, bezochten kringloopwinkel De Ark en hielden enquêtes.

Aardbewoners

Zorgvol voor deze aardbol betekent ook zorgdragen voor de aardbewoners, aldus het Calvijn College. En dan niet alléén in tijdelijk opzicht. Twee (oud-)medewerkers van de zending kwamen hierover vertellen.

'Ook zorgdragen voor aardbewoners'

De opbrengst van deze acties gaat naar het wekelijkse collectedoel Stichting Friedensstimme. Deze organisatie zet zich al 35 jaar in voor ondersteuning van christenen in de voormalige Sovjet-Unie bij hun evangelisatie- en zendingsactiviteiten. Daarnaast heeft Friedensstimme als doel christenen in Nederland betrokken te laten zijn bij broeders en zusters in Rusland en omliggende landen.
Het project werd afgesloten met een ‘Amerikaanse’ maaltijd, waarbij ook alle ouders welkom waren. Bedoeling was dat iedereen zelf iets te eten meenam. [l]