De burgemeester hangt het bordje van buurtpreventie op. FOTO PETER URBANUS
De burgemeester hangt het bordje van buurtpreventie op. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Buurtpreventie breidt zich uit

WAARDE - Burgemeester José van Egmond van Reimerswaal heeft vorige week het eerste bordje van de buurtpreventiegroep opgehangen in Waarde. Dit geeft aan dat de dorpsbewoners elkaar via de buurtpreventie-app inseinen als er verdachte situaties zijn.

DOOR PETER URBANUS

Een groepje inwoners van Waarde, maar ook van Oostdijk en Yerseke staat dinsdagmiddag te wachten bij molen De Hoed, net buiten het dorp. Deze mensen zijn betrokken bij het initiatief rond de buurtpreventie-app. Na haar praatje mag burgemeester Van Egmond het eerste buurtpreventiebordje, bekostigd door de gemeente, aanbrengen bij de dorpskern. Bij een straffe wind moeren vastdraaien is niet haar dagelijkse bezigheid, maar de burgemeester slaat zich er dapper doorheen. “Het is een sleutel met ratel”, helpt een gemeentewerker haar op weg. “Dat is handig zeg, waar koop je zoiets?”, reageert Van Egmond opgewekt, terwijl ze het karwei afrondt.

Kinderen

Dankzij de buurt-app, die al enkele jaren bestaat, kunnen inwoners elkaar snel op de hoogte brengen als er verdachte personen of situaties zijn gesignaleerd. In de praktijk blijkt de app ook handig bij de opsporing van vermiste huisdieren of als er een mogelijk weggelopen kleuter wordt gesignaleerd, zegt Joost Nieuwenhuijse van de dorpsraad van Waarde. Een onbekende auto in het dorp hoeft niks te betekenen, maar het is fijn als je elkaar op de hoogte kunt houden, is hun ervaring.

Dankzij de nieuwe bordjes bij de ingangen van Waarde weten inwoners en buitenstaanders dat er hier een buurtpreventie-app in de lucht is. “Het nut is al bewezen”, zegt Nieuwenhuijse. “Zo werd er eens fruit gestolen uit de stalletjes buiten het dorp en konden we elkaar waarschuwen. Mensen zien ook wel eens jonge kinderen bij een sloot en brengen anderen dan op de hoogte. Bij weggelopen huisdieren is het ook handig.”

Olievat

Leon de Bat is app-groepbeheerder voor Waarde. Onlangs was er een olievat gedumpt in de polder, vertelt hij. Dat bleek elders te zijn gestolen. Dankzij de buurtpreventie verspreidt nieuws zich razendsnel. Maar ook voor meer alledaagse zaken is de app handig. Janet Sinke is beheerder van de app-groep in Oostdijk. “Vorige week stond er een auto met de ramen open, terwijl het sneeuwde”, vertelt ze. Dankzij de app konden we de eigenaar snel waarschuwen.” Een leuke bijkomstigheid van de app is dat mensen elkaar beter leren kennen, aldus de gebruikers.

Jessica Stols is vanuit het jeugd- en jongerenwerk van de gemeente Reimerswaal actief bij de sociale teams. “Er kwam een aanvraag voor deze buurtpreventiebordjes vanuit Rilland. Die behoefte bleek in heel Reimerswaal te bestaan en wij vonden het een mooi initiatief.” [l]