Afbeelding
Foto:

In vergelijking met vorige generatie

Ouders vinden opvoeden minder belastend



In vergelijking met vorige generatie

Ouders vinden opvoeden minder belastend

KRUININGEN/KAPELLE - Zeeuwse ouders vinden de opvoeding van hun jonge kinderen minder belastend dan de generatie ouders van zestien jaar geleden. Dat stelt ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland na onderzoek.

VAN ONZE REDACTIE

Ouders van nu weten de opvoeding beter te combineren met andere taken. Ze komen minder vaak in situaties terecht waarin ze niet weten hoe te reageren op hun kind. Dat blijkt uit onderzoek van de Jeugdmonitor Zeeland onder ouders van 3- en 4-jarigen dat in 2017 voor de vijfde keer werd gehouden.

Belasting
Het ouderschap wordt als een minder grote belasting ervaren dan zestien jaar geleden. In vergelijking met toen vindt de huidige generatie het ouderschap van jonge kinderen minder vermoeiend. Ook geven nu minder ouders aan dat de verantwoordelijkheid van de opvoeding hen zwaar valt en minder ouders vinden dat ze er alleen voor staan.
In vergelijking met zestien jaar geleden zijn ouders – naar eigen zeggen – ook beter in staat om de opvoeding van hun jonge kinderen te combineren met andere taken. Het percentage ouders dat weinig aan andere zaken toekomt sinds ze kinderen hebben, daalde licht van 75 procent in 2001 naar 70 procent in 2017.

Verschillen
Niet alle ouders ervaren de opvoeding op dezelfde manier. Zo geven laagopgeleide ouders, in vergelijking met hoogopgeleide ouders, vaker aan dat de verantwoordelijkheid van de opvoeding hen zwaar valt en dat ze in situaties terecht komen waarin ze niet weten hoe te reageren op hun kind.
Hoogopgeleide ouders ervaren daarentegen meer tijdsdruk bij de opvoeding dan laagopgeleide ouders. Ze hebben meer moeite om de opvoeding met andere bezigheden te combineren en vinden het ouderschap vermoeiender. Gescheiden ouders vinden het lastiger om in bepaalde situaties te reageren op hun kinderen dan niet-gescheiden ouders.

Samenstelling
Het merendeel van de jonge kinderen in Zeeland groeit nog steeds op met gehuwde ouders. Het aantal jonge kinderen met ongehuwde ouders neemt echter toe. Ook is er een toename van het aantal éénoudergezinnen. Bij ouders van jonge kinderen die uit elkaar gaan, dragen moeders doorgaans de dagelijkse zorg voor het kind. Co-ouderschap komt bij vijftien procent van de gescheiden gezinnen voor. Het zijn vooral hoogopgeleide ouders die het ouderschap evenredig verdelen als ze uit elkaar gaan.

Hulp
Familieleden en vrienden springen steeds vaker bij als ouders hulp nodig hebben bij de opvoeding van hun jonge kinderen. Zo neemt het aandeel ouders toe dat aangeeft informele hulp te krijgen bij de opvoeding van grootouders of andere mensen. Ook praten meer ouders over de opvoeding met anderen dan zestien jaar geleden. Het zijn vooral ouders die beiden werken die hulp en steun van buitenaf ontvangen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Jeugd’ op de website van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. [l]

Afbeelding