Huib met zijn vrouw Willy bij een zijspan uit zijn jeugd. FOTO JAN-KEES DE MEESTER
Huib met zijn vrouw Willy bij een zijspan uit zijn jeugd. FOTO JAN-KEES DE MEESTER Foto: Jan-Kees de Meester

'Ik verzamel wat er op mijn pad komt'

KRUININGEN - Huib Zweemer heeft de oogst van een leven lang verzamelen uitgestald in een onopvallend loodsje aan de Kruiningse Zandweg. In het officieuze museumpje kun je urenlang grasduinen zonder je enig moment te vervelen.

DOOR JAN-KEES DE MEESTER

Een prater is Huib Zweemer (78) niet, maar de bescheiden Kruininger kan over alle voorwerpen in de loods wel iets interessants vertellen. De ingetogen verzamelaar komt uitermate beheerst en vriendelijk over. Alle spullen in het loodsje kwamen, zoals hij zelf zegt, 'min of meer op zijn pad'. Sommige dingen, zoals de houten legervoertuigjes en een Brownie fototoestel zijn vroeger van hemzelf geweest, andere dingen kwam hij tegen op rommelmarkten of werden spontaan aangeboden door mensen die wisten van zijn verzameling.
De vraag of de gepensioneerde verzamelaar misschien ooit archivaris was, wuift hij lachend weg: "Nee, ik was maar een simpel boertje en fruitteler. Die interesse voor het verzamelen kreeg ik van mijn vader mee. Hij vergaarde boeken over de Ramp en de oorlog, maar had een broze gezondheid en daarom werd ik er vaak op uit gestuurd om bijvoorbeeld de nieuwste uitgave van De Spiegel te halen." Die kocht hij bij Van der Peijl in Yerseke, want de geboren Kruininger woonde een groot deel van zijn jeugd in het mosseldorp.

Ramp en oorlog
Al bij binnenkomst in de loods wordt de bezoeker onthaald met boeken en tijdschriften over verschillende watersnoden. Van Sint Felix' Quade Saterdach in 1530 tot de meest recente Watersnoodramp van 1953. Bijzonder is bijvoorbeeld de originele nooduitgave van de Provinciale Zeeuwsche Courant die na de rampnacht verscheen. Vanwege wateroverlast in de Vlissingse drukkerij werd die speciale editie noodgedwongen in Goes bij concurrent Het Zeeuwsch Dagblad gedrukt.


'Zijspan was van mijn moeder'


Aan de andere kant van de eerste ruimte staat alles in het teken van de oorlog. Daar vindt de bezoeker onder meer een originele dolk van de Hitlerjugend met het welbekende nazisymbool; Zweemers oom ruilde het destijds met een Duitse soldaat. Even verderop brengt een zevenarmige Joodse kandelaar en informatie over de Jodenvervolging balans aan in de oorlogshistorie.

Zijspan
Hoewel er in het loodsje vele uren struinmateriaal over de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp is te vinden, is het te kortzichtig om te stellen dat dit museumpje alleen om die onderwerpen draait. Nee, er is veel meer te zien, neem bijvoorbeeld de antieke naaimachines, de inboedel van een winkeltje uit de vroegste jaren van de vorige eeuw (mét het originele kasboekje) en een fiets met zijspan. Dat laatste voorwerp heeft wel enige uitleg nodig. Zweemer: "Motoren met een zijspan die zijn er genoeg, maar zelf heb ik ooit maar twee van zulke fietszijspannen gezien." Een daarvan kent Zweemer letterlijk van binnen en van buiten…. Wijzend naar de driewielige combinatie: "Die zijspan was van mijn moeder. Toen wij in mijn vroege jeugd in Kruiningen woonden, nam mijn moeder me daarin mee naar Yerseke waar ze voor mijn bedlegerige oma zorgde." Glimlachend: "Tegenwoordig zouden ze dat denk ik mantelzorg noemen."

Liefhebberij
Zweemers verzameling is uit pure liefhebberij geboren. Hoewel de enorme hoeveelheid aan spullen keurig en overzichtelijk is gerangschikt, pretendeert hij allerminst een museumuitbater te zijn. "Daar heb ik ook de tijd niet voor. Toch mogen geïnteresseerde mensen me op doordeweekse dagen best bellen om hier eens te komen kijken, want het is natuurlijk jammer als dit alleen voor onze ogen te zien is," aldus de Kruiningse verzamelaar. Huib Zweemer is voor een afspraak voor een bezoek te bereiken op telefoonnummer 0113-381854. [l]